29 Μάρτιος 2017, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2017, 13:23

Προσοχή στην έκθεση των παιδιών στο μόλυβδο: Ίσως επηρεάζεται η νοημοσύνη τους

  • Προσοχή στην έκθεση των παιδιών στο μόλυβδο: Ίσως επηρεάζεται η νοημοσύνη τους
    (Φωτ.: Flickr / Vladimir Pustovit)

Τη συσχέτιση της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα μολύβδου κατά την παιδική ηλικία με τη μειωμένη νοημοσύνη έπειτα από δεκαετίες, στη μέση πια ηλικία, έκανε μια νέα επιστημονική έρευνα Αμερικανών και Νεοζηλανδών επιστημόνων. Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει το μόλυβδο (προτού η βενζίνη γίνει αμόλυβδη) με τις χειρότερες σχολικές επιδόσεις· ωστόσο πλέον αποδεικνύεται ότι το τοξικό αυτό μέταλλο μπορεί να έχει επιπτώσεις που διαρκούν επί δεκαετίες.

Ο μόλυβδος εισέρχεται στον οργανισμό διά του δέρματος, της αναπνοής και της διατροφής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άαρον Ρούμπεν του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Βόρεια Καρολίνα, τονίζουν ότι η τοξική δράση του μολύβδου μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι το επίπεδο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δείκτη νοημοσύνης είναι όχι μεγαλύτερα από πέντε μικρογραμμάρια ανά ένα δέκατο του λίτρου (dl) αίματος.

Για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA αναλύθηκαν στοιχεία 565 ατόμων από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες είχε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου στη βενζίνη της.

Αυτό που διαπιστώθηκε, έπειτα από σύγκριση εξετάσεων αίματος, είναι ότι όσοι στα 11 τους είχαν στο αίμα τους μόλυβδο άνω των 10 μικρογραμμαρίων ανά dl, στα 38 τους είχαν κατά μέσο όρο 4,2 μονάδες χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Επιπλέον, ως ενήλικες είχαν χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερο προνομιούχα επαγγέλματα.