28 Μάρτιος 2017, 23:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2017, 23:16

Οι νέεες εισφορές για μηχανικούς, δημοσιογράφους και μισθωτούς με μπλοκάκι

  • Οι νέεες εισφορές για μηχανικούς, δημοσιογράφους και μισθωτούς με μπλοκάκι

Ασφαλιστικό «χαράτσι» που ξεκινά από 20% και σε ακραίες περιπτώσεις φτάνει στο 38,10% επιφυλάσσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στους εργαζόμενους που κόβουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια που ήταν και μισθωτοί εξαιρούνταν από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, αντιλαμβάνεται κανείς την παράλογη επιβάρυνση 250.000 εργαζόμενων τους οποίους το σύστημα θεωρεί μισθωτούς, αλλά τους υποχρεώνει να καταβάλλουν εισφορές και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι νέες εισφορές επιμερίζονται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου (13,33% εργοδότης και 6,67% εργαζόμενος) και φτάνουν συνολικά στο 20%. Σε αυτό προστίθενται παροχές ασθενείας σε είδος (6,45%), παροχές ασθενείας σε χρήμα (0,65%), επικουρικό (7,00%) και εφάπαξ (4%), ώστε η επιβάρυνση για κάποιους να εκτινάσσεται στο 38,10%. Με εγκύκλιο που δημοσίευσε χθες ο ΕΦΚΑ, επισημαίνεται πως αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές αφορούν εργαζόμενους που:

  • Απασχολούνται σε ένα ή έως δύο εργοδότες και αμείβονται αποκλειστικά με ΔΠΥ.
  • Απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο εργοδότη (μέχρι και δύο), για τις παρεχόμενες με ΔΠΥ υπηρεσίες.
  • Απασχολούνται σε ένα εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικές υπηρεσίες μέσω ΔΠΥ.

Πάντως, γεγονός είναι πως ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) κατάφερε να περιπλέξει αντί να απλοποιήσει το σύστημα εισφορών. Από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ καταγράφηκαν χιλιάδες λάθη και παραλείψεις, ενώ σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τα πρακτικά προβλήματα αλλά και τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί με τα μπλοκάκια, το υπουργείο Εργασίας άλλαξε εν μία νυκτί τις εισφορές των επαγγελματιών με ΔΠΥ σε 9,22%. Πάντως με δήλωσή της στο Taxheaven.gr, η γγ Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά παραδέχτηκε πως «θα επανεκδοθούν όλα τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Φεβρουαρίου, προκειμένου να διορθωθούν λάθη σε περιπτώσεις που δεν έχει υπολογιστεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημα».

Στο μεταξύ εισφορές «φωτιά» θα αναγκαστούν να πληρώσουν και οι γιατροί ασφαλισμένοι του τέως ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ που είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι μισθωτοί του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που διαθέτουν μπλοκάκι. Οι εισφορές των γιατρών αγγίζουν το «αστρονομικό» ποσοστό του 46,06%, ανάλογα εάν συμπεριληφθεί η εισφορά 1% για επαγγελματικό κίνδυνο ή όχι, ενώ για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ προβλέπονται εισφορές έως 40% στις μικτές αποδοχές τους, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά στο 45% από 1/1/2020.