29 Μάρτιος 2017, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2017, 11:43

Έτος μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 2019 – Τα σχέδια της ΠΟΕ

  • Ποντιακός σύλλογος ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στοίχημα για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είναι η οργάνωση ενός παγκόσμιου συνεδρίου Γενοκτονίας το 2019 –ορίστηκε Έτος Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το φορέα–, όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρός της Χρήστος Τοπαλίδης, με τη σκέψη να γίνει υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σκοπός του να γίνει στα πρότυπα των συνεδρίων του εξωτερικού, με τη συμμετοχή δηλαδή ακαδημαϊκών, πολιτικών κ.ά. με διεθνή εμβέλεια.

Γι’ αυτόν το λόγο η ΠΟΕ συστήνει ειδική επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια, στις οποίες θα περιλαμβάνονται ημερίδες, διαλέξεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ τόνισε ότι η Ομοσπονδία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με φορείς για την επίτευξη των στόχων της. Βέβαια το συνέδριο, αναφέρει, δεν μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από την συμμετοχή των φορέων. «Εμείς προχωράμε και θα το κάνουμε, ακόμα κι αν είναι να το κάνουμε μόνοι μας», λέει. Μεγαλεπήβολο ως σχέδιο, αλλά «δεν θα έχει ξανά γίνει στα ελληνικά δεδομένα» καταλήγει.

Με αυτόν λοιπόν ως γνώμονα –τον ορισμό του 2019 ως Έτος Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου–, η ΠΟΕ απηύθυνε σχετική ανακοίνωση-ερωτηματολόγιο προς τα ποντιακά σωματεία-μέλη της, τα οποία καλεί να σκεφτούν και να προτείνουν δράσεις που θα γίνουν σε όλους τους νομούς της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Με το ερώτημα «Τι εκδηλώσεις προτείνετε;», τα σωματεία καλούνται να γράψουν τη δική τους πρόταση για εκδηλώσεις σε επιστημονικό, σε πολιτικό-διπλωματικό και σε πολιτιστικό επίπεδο.


Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρ. Τοπαλίδης σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Επιπλέον, τα σωματεία καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα του τύπου «Υπάρχουν επιζώντες στην περιοχή σας από την εποχή της Γενοκτονίας που να μπορούν να αφηγηθούν την ιστορίας τους;», αλλά και να καταθέσουν «Προτάσεις για τη δημιουργία μουσείου της Γενοκτονίας και τι εκθέματα μπορεί να παραχωρήσει ο σύλλογός σας σε αυτή την προσπάθεια». Ακόμη, στο ερωτηματολόγιο γίνεται λόγος για αναζήτηση χορηγών για την επίτευξη των ανωτέρω –και όχι μόνο– στόχων, και ζητούνται προτάσεις γενικότερα των συλλόγων για τις εκδηλώσεις μνήμης του 2019.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους Αρμένιους –το 2015 συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων στο Ερεβάν–  και θεωρεί δεδομένη την επαφή τους.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης