15 Οκτώβριος 2013, 08:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:58

Φονικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

  • Φονικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις νότιες και κεντρικές Φιλιππίνες, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Όπως μετέδωαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον δύο χαμηλά κλήρια κατέρρευσαν, ενώ φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε παλιά και σύγχρονα κτήρια, ένα πανεπιστήμιο, μία εκκλησία και στο οδικό δίκτυο.

Τα πρώτα θύματα αναφέρθηκαν από την κατάρρευση ενός κτηρίου στην πόλη Τσεμπού, μια δημοφιλή περιοχή για τους τουρίστες περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο του σεισμού, όπως δήλωσε η Μίντα Μοράντε, περιφερειακή επικεφαλής πολιτικής προστασίας.

Τις καταστροφές επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μποχόλ αναφέροντας ότι αρκετά κτήρια, μεταξύ των οποίων μια εκκλησία και ένα πρώην δημαρχείο, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος σε 7,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο σύμφωνα με με το ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων η δόνηση είχε μέγεθος 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της Μπαλιλιχάν, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους στην επαρχία των νησιών Μποχόλ βόρεια του κύριου νησιού Μιντανάο περίπου 640 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 8:12 τοπική ώρα (0:12 GMT ) και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 56 χιλιόμετρα.

Το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού ωκεανού που εδρεύει στη Χαβάη ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει απειλή εκδήλωσης παλιρροϊκού κύματος.

Πηγή: naftemporiki.gr