28 Μάρτιος 2017, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2017, 09:36

«Επιδρομή» στα ποντιακά χωριά κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές (φωτο)

  • «Επιδρομή» στα ποντιακά χωριά κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές (φωτο)
  • «Επιδρομή» στα ποντιακά χωριά κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές (φωτο)
  • «Επιδρομή» στα ποντιακά χωριά κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές (φωτο)
  • «Επιδρομή» στα ποντιακά χωριά κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές (φωτο)

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν από το Χωρύγι Κιλκίς, ένα αμιγώς ποντιακό χωριό, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Τμήματος Ποντιακής Διαλέκτου –που λειτουργεί σε συνεργασία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας– του 55ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη στο χωριό έγινε την περασμένη Κυριακή 26 Μαρτίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της γνωριμίας των μαθητών με τον ποντιακό πολιτισμό.

Είναι «μία από τις δράσεις που σχεδιάζαμε να κάνουμε για να φέρουμε τους μαθητές σε μια πρώτη γνωριμία με τον ποντιακό πολιτισμό», αναφέρει στο pontos-news.gr η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου και κάτοικος του χωριού. «Δεν θέλουμε να μάθουν μόνο τη διάλεκτο. Κυρίως θέλουμε να μάθουν τον ποντιακό πολιτισμό και όλες τις εκφάνσεις του», καταλήγει.

Χώρος υποδοχής το κοινό σπίτι των Ποντίων του χωριού, ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου. Εκεί, οι γυναίκες έδειξαν στους... καλεσμένους πώς παρασκευάζονται κάποια από τα ποντιακά εδέσματα –πισία, ωτία, βαρένικα, φυλλωτά, τσιριχτά, σορβάς–, τα οποία κατόπιν απόλαυσαν. «Για να δουν και την ατμόσφαιρα που υπάρχει σε ένα ποντιακό χωριό. Να δουν τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και τη φιλοξενία» που έχουμε εμείς οι Πόντιοι, αναφέρει η εκπαιδευτικός.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα ποντιακό γλέντι με τους μουσικούς Παναγιώτη Ηλιάδη, Δημήτρη Δαμιανίδη και Νίκο Κρομλίδη, οι οποίοι ήρθαν αφιλοκερδώς από το Κιλκίς.

Όπως δήλωσε η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου στο pontos-news.gr, η εμπειρία άρεσε στους μαθητές γιατί δεν είχαν βρεθεί ξανά σε ένα αμιγώς ποντιακό περιβάλλον. Τους έκαναν εντύπωση η φιλοξενία, η αποδοχή, η ζεστασιά των ανθρώπων και η οικειότητα που αισθάνθηκαν, και «σίγουρα θα το επαναλάβουμε στο προσεχές μέλλον», αναφέρει.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

  • Φωτογραφίες: Σάββας Ηλιάδης.