27 Μάρτιος 2017, 00:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2017, 00:19

Μεγαλειώδης παρέλαση στο Μόντρεαλ για την 25η Μαρτίου – «Ζήτω η Ελλάς» από τον Καναδό πρωθυπουργό

  • Μεγαλειώδης παρέλαση στο Μόντρεαλ για την 25η Μαρτίου – «Ζήτω η Ελλάς» από τον Καναδό πρωθυπουργό
    (Φωτ.: greekpost.ca)

«Ζήτω η Ελλάς», «Ζήτω ο Καναδάς», «Χρόνια πολλά». Για περίπου δέκα λεπτά ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό, ανοίγοντας φέτος ως μέγας τελετάρχης την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ, απευθυνόταν στα ελληνικά στους χιλιάδες ομογενείς που είχαν κατακλύσει την οδό Jean Talon, στο κέντρο του Park Extension.

Μια μεγαλειώδης και συγκινησιακά φορτισμένη παρέλαση με 76 διαφορετικούς σχηματισμούς μαθητών, φοιτητών, γονιών, εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, κάτω από έναν λαμπρό ήλιο παρά το τσουχτερό κρύο και τους -7 βαθμούς.

Η παρουσία, αυτή την φορά με την ιδιότητα του τελετάρχη, του Τζαστίν Τριντό, αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ προσέδωσε ιδιαίτερη λαμπρότητα στον εορτασμό της επετείου. Από νωρίς, εκατοντάδες Έλληνες είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο σημείο εκκίνησης της παρέλασης, κρατώντας σημαίες και αναμένοντας την κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων.

Ο Καναδός πρωθυπουργός έφτασε στην οδό Jean Talon και πήρε στα χέρια του δύο σημαίες, μια ελληνική και μια καναδική. «Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες. Χρόνια πολλά, ζήτω η Ελλάς», είπε στους εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ που στάθηκαν δίπλα του πριν την έναρξη της παρέλασης. Ιδιαιτέρως συγκινητική η διαδρομή του Τζαστίν Τριντό ως την εξέδρα των επισήμων όπου επί δέκα λεπτά χαιρετούσε τον κόσμο φωνάζοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο Καναδάς, χρόνια πολλά».

Στην συνέχεια ο κ. Τριντό πήρε τη θέση του στην εξέδρα, δίπλα από τον μητροπολίτη Τορόντο (Καναδά) Σωτήριο, τον υφυπουργό Τ. Κουίκ και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκο Παγώνη.

Την παρέλαση άνοιξαν τα λάβαρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της 25ης Μαρτίου, οι σημαίες Ελλάδος, Καναδά, Κύπρου, Μόντρεαλ και Κεμπέκ, το λάβαρο της Αγίας Λαύρας και του Συλλόγου των Καλαβρύτων, των Μεσσηνίων, των Αρκάδων και των Μανιατών.

Μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση για τα παιδιά των σχολείων που παρήλασαν με παραδοσιακές στολές, υποχρεώνοντας σε παρατεταμένα χειροκροτήματα τους ομογενείς που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια της οδού Jean Talon.

«Είναι τιμή μας που ο Καναδός πρωθυπουργός απεδέχθη φέτος να είναι τελετάρχης στην παρέλαση μας. Κάθε χρόνο, εδώ και πολύ καιρό, δίνει το παρών στις εκδηλώσεις μας, αλλά ειδικά φέτος η παρουσία του σηματοδοτεί ένα καθαρό μήνυμα στήριξης του Ελληνισμού», έλεγαν στο greekpost.ca στελέχη της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. 

Το πρωί, ο κ. Τριντό παρακολούθησε τη δοξολογία στον κατάμεστο Ιερό Ναό Ευαγγελισμού, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Σωτήριος. Τον κ. Τριντό συνόδευαν ο Ν. Παγώνης, ο Τ. Κουίκ, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και οργανώσεων. 

  • Πηγή: greekpost.ca.