14 Οκτώβριος 2013, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:44

Ένα ξεχωριστό θεατρικό δρώμενο για την Πόντια γυναίκα! Δείτε το βίντεο

  • Ένα ξεχωριστό θεατρικό δρώμενο για την Πόντια γυναίκα! Δείτε το βίντεο

Ένα ξεχωριστό θεατρικό δρώμενο για την Πόντια γυναίκα! Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Οι Σύλλογοι Ποντίων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας και Άνω Λιοσίων παρουσίασαν μια εξαιρετική Ποντιακή θεατρική παράσταση στην 3η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Δυτικής Αττικής. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013.

Το θεατρικό δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη ήταν ένας φόρος τιμής στην Πόντια γυναίκα. Ένα σύμβολο μητρότητας, δύναμης και σθένους.

Η Πόντια γυναίκα, η Πόντια Μάνα, όπως όλες οι μάνες από τις χαμένες πατρίδες, άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στις επόμενες γενιές.

Στην μακραίωνη ιστορία του Πόντου, οι γυναίκες του Πόντου, οι Πόντιες μάνες, είναι δημιουργικές, φιλότιμες μέσα στο σπίτι, σκληρές εργατικές και δυναμικές έξω από αυτό. Οι παλαιότεροι ιστοριογράφοι όταν αναφέρονται στην Πόντια μάνα κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην αρετή, την ανδρεία και την εργατικότητα της.

Οι αγρότισσες γυναίκες του Πόντου δεν βαρυγκωμούσαν για τον κόπο των αγροτικών εργασιών. «Τσακέλα επίκαν τα χέρα τουν», τσαπιά έκαναν τα χέρια τους, για να αναστήσουν, να μεγαλώσουν, να μορφώσουν τα παιδιά τους.

Στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου η Πόντια Μάνα και το μικρό παιδί κατέχουν ιδιαίτερη θέση.

Η μάνα και το παιδί αποτέλεσαν εφ ενός συγκεκριμένο στόχο του προμελετημένου εγκλήματος, λόγω του ειδικού βάρους στην κοινωνία και την οικογένεια, αφετέρου ήταν αποδέκτες όλων των επιπτώσεων της γενοκτονίας (χηρεία, προσφυγιά, βιασμός, ορφάνια, κ.α.).

Με την φυγή και τις δολοφονίες των ανδρών (στην εξορία, τα τάγματα εργασίας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις άλλες μεθόδους) πίσω στις εστίες, στα σπίτια έμεναν στηρίγματα της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής οι γυναίκες, έχοντας να προστατέψουν παιδιά και ηλικιωμένους και να διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης - επιβίωσης.

Απολαύστε το βίντεο και φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου από την παράσταση.

Οι φωτογραφίες είναι από dytikiattiki.org

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery