23 Μάρτιος 2017, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2017, 15:40

Κατά... βαρβάρων που εισβάλλουν στην Αγια-Σοφιά τη Μεγάλη Παρασκευή

  • Κατά... βαρβάρων που εισβάλλουν στην Αγια-Σοφιά τη Μεγάλη Παρασκευή
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Τελικά όσο και αν επιχείρησε στο παρελθόν να βάλει... ευρωπαϊκό λούστρο πάνω του, ο Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε μέσα του βάρβαρος και απολίτιστος, όπως ήταν και οι πρόγονοί του. Και δεν αναφέρομαι στα όσα πράττει τον τελευταίο καιρό απειλώντας ακόμη και αυτούς που τον δημιούργησαν, αλλά τα όσα σκέπτεται να κάνει στην Αγια-Σοφιά.

Αφού πρώτα δοκίμασε μέχρι πού να πάει τη βαρβαρότητά του με το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού και σύμβολο της Χριστιανοσύνης χωρίς να βρει αντιδράσεις, ετοιμάζει το επόμενο βήμα του ονειρευόμενος τον εαυτό του στο ρόλο του Μωάμεθ του Πορθητή.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως αποκάλυψε τουρκική εφημερίδα, μέσα στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής τρέλας από την οποία διακατέχεται, ετοιμάζει την πρόκληση των προκλήσεων. Την ημέρα που η Χριστιανοσύνη βιώνει την κορύφωση του θείου δράματος, τη Μεγάλη Παρασκευή, σκοπεύει να εισβάλλει στην Αγία Σοφία με τις ορδές των «Γκρίζων Λύκων» του και να προσευχηθεί (ο άνθρωπος που δεν έχει το θεό του) στον δικό του Θεό. Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιεί και επισήμως το σχέδιό του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, όπως είναι το αίτημα κάθε ακραίου εθνικιστή της Άγκυρας.

Και όλα αυτά για να πείσει τους ψηφοφόρους του να του πουν «Ναι» στο δημοψήφισμα που έχει ήδη ετοιμάσει. Δηλαδή για να γίνει σουλτάνος, τινάζει στον αέρα τις σχέσεις του με τους πάντες, αναβιώνοντας τις πιο μαύρες σελίδες της τουρκικής ιστορίας. Γι’ αυτό το «Ναι» τα έστησε όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην γειτονική χώρα. Αίμα, δάκρυα και πόνο. Σπέρνει ανέμους, και αν η πολιτισμένη Ευρώπη ξυπνήσει από το λήθαργό της ίσως τον κάνει να θερίσει θύελλες για την εξαγωγή της βαρβαρότητάς του. Ο Ερντογάν αποδεικνύεται ξένος ακόμη και γι’ αυτά που εκπροσωπεί η θρησκεία του, ερμηνεύοντάς την όπως οι ακραίοι τζιχαντιστές που και εκείνοι δεν σέβονται τα μνημεία πολιτισμού.

Το ερώτημα όμως δεν είναι ο ίδιος ο σουλτάνος, αλλά το πώς σκοπεύει να αντιδράσει ο πολιτισμένος κόσμος στην ενδεχόμενη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Αυτός κρίνεται, και όχι ο βάρβαρος γείτονας της Άγκυρας.

Νίκος Ελευθερόγλου