23 Μάρτιος 2017, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2017, 11:29

Σοβαρότατη κρίση Ρωσίας-Τουρκίας προ των πυλών

  • Επίσκεψη Ρώσων υπουργών στην Τουρκία
    Ο Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.:Twitter / lavrov)

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στη Μόσχα, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και θέματα στρατηγικού χαρακτήρα όπως η συνεργασία σε θέματα ενέργειας αλλά και εξοπλισμών (S-400), οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας εισέρχονται σε στενωπό που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών. Και όλα αυτά λόγω Κουρδικού ή για την ακρίβεια λόγω της γεωπολιτικής μυωπίας του Ερντογάν που αδυνατεί να δει και να αποδεχτεί ότι το Κουρδικό ήδη έχει αναχθεί και αναδειχθεί στον καθοριστικό παράγοντα των νέων υπό ανασχηματισμό ισορροπιών της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας.

Τώρα ήταν η σειρά του Σεργκέι Λαβρόφ, του Ρώσου ΥΠΕΞ να θυμίσει στην Άγκυρα πόσο σημαντικοί συνεργάτες είναι οι Κούρδοι στην περιοχή.

Όπως είπε, η Ρωσία θα επιμείνει να συμμετέχει το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας –η Τουρκία εξακολουθεί να το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του ΡΚΚ–, στις συνομιλίες της Γενεύης που γίνονται για την εξεύρεση λύσης και τον καθορισμό της επόμενης μέρας για τη Συρία.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η θέση της Ρωσίας για τη συμμετοχή των Κούρδων του PYD, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Μέχρι στιγμής, δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από την τουρκική πλευρά.