22 Μάρτιος 2017, 21:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2017, 21:21

Πώς απάντησαν τα ελληνικά κόμματα στις προκλητικές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

  • Σκάνδαλο Novartis: Κουρουμπλής, Πολάκης, Ξανθός στο μικροσκόπιο της Βουλής
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σε υψηλούς τόνους καταδίκασαν τα ελληνικά κόμματα τη χυδαία και προκλητική δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το Μέγαρο Μαξίμου –διά του Δημήτρη Τζανακόπουλου– τόνισε ότι η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup ήταν «άστοχη και σεξιστική».

Οργισμένο ήταν το σχόλιο της Σίας Αναγνωστοπούλου στο Facebook, το οποίο η βουλευτής υπογράφει δηκτικά ως «πουτ...α του νότου» καλώντας παράλληλα τις γυναίκες να αντιδράσουν στις απαράδεκτες αναφορές του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών: «Καλώ τις "που...νες" του Νότου να αναδείξουμε το ματσό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού (περί αυτού πρόκειται), να αναδείξουμε το αντιδημοκρατικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, χωρίς όμως να ζητάει την απομάκρυνση Ντάισελμπλουμ. «Απολύτως καταδικαστέα και πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» χαρακτήρισε τα σχόλια του Ολλανδού πολιτικού.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε από τον Βασίλη Κικίλια: «Δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι, από κανέναν όσο ψηλά ιστάμενος κι αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου».

Χλιαρή ήταν η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη από το Ποτάμι: «Η Ευρώπη των στερεοτύπων και των εύκολων κατηγοριών σαν αυτές του Ντάισελμπλουμ είναι ακριβώς η Ευρώπη που δεν θέλουμε». Από την πλευρά των ΑΝΕΛ η εκπρόσωπος Μανταλένα Παπαδοπούλου σχολίασε σε πιο υψηλούς τόνους: «Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις του είναι άκρως προσβλητικές και απαράδεκτες. Το ότι αρνείται μάλιστα να τις ανακαλέσει δείχνει ότι δεν έχει το ηθικό ανάστημα για να παραμείνει στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup». Προκλητικές χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις δηλώσεις κάνοντας λόγο για την ευρωπαϊκή εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε».