27 Μάρτιος 2017, 09:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2017, 09:14

Η Πρότυπη Ακαδημία Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού «Χρύσανθος» υποδέχεται τους πρώτους μαθητές της (φωτο)

  • Η Πρότυπη Ακαδημία Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού «Χρύσανθος» υποδέχεται τους πρώτους μαθητές της (φωτο)
    Γιάννης Γκόσιος, ο εμπνευστής της Ακαδημίας (φωτ.: facebook / Γιάννης Γκόσιος)

Στον φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού πρόκειται να στεγαστεί η Πρότυπη Ακαδημία Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού «Χρύσανθος», με σκοπό να διδαχθούν οι ενδιαφερόμενοι με ένα πρωτοποριακό σύστημα το ποντιακό τραγούδι, τη λαογραφία καθώς και τη διάλεκτο, και να βγουν ολοκληρωμένοι ερμηνευτές. Η ακαδημία «δεν θα μπορούσε να ονομάζεται κάπως αλλιώς γιατί ο Χρύσανθος είναι ο άνθρωπος-σύμβολο», αναφέρει ο εμπνευστής της, Γιάννης Γκόσιος. «Δεν είναι καλλιτέχνης, είναι κάτι παραπάνω», καταλήγει.

Το βιβλίο του «Χρύσανθος – Ένας θρύλος περνάει στο σήμερα» ήταν για τον Γ. Γκόσιο το έναυσμα για να προχωρήσει στη δημιουργία μιας πρότυπης σχολής για την εκμάθηση του ποντιακού τραγουδιού.

«Έχει άμεση σχέση με το βιβλίο», μας λέει, καθώς το «ζωντανεύει». Ο καλλιτέχνης και συγγραφέας έψαχνε μια μεθοδολογία για την εκμάθηση του ποντιακού τραγουδιού, βασισμένη στη δομή του βιβλίου του: με άξονα τη μουσική θεωρία θα αναλύει στο μαθητή το τραγούδι, ώστε να μπορεί να το κατανοήσει, να το μεταφράζει στη νεοελληνική γλώσσα, καθώς και να το εμπλουτίζει με τα λαογραφικά του στοιχεία. Βέβαια η εκμάθηση δεν θα περιορίζεται μόνο στη δισκογραφία του Χρύσανθου, αλλά θα εκτείνεται σε ολόκληρη την γκάμα του ποντιακού τραγουδιού.

Οι εγγραφές για την Ακαδημία έχουν αρχίσει ήδη όπως μας ενημερώνει ο Γ. Γκόσιος. Η πρώτη συνάντηση για τους ενδιαφερόμενους θα γίνει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, στο Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού για να ενημερωθούν σχετικά με τους σκοπούς της Ακαδημίας. Να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων επιβαρύνει αποκλειστικά τον ενδιαφερόμενο.

Η Ακαδημία θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί κανονικά.

Ο νεαρός καλλιτέχνης θα κάνει το μάθημα μονωδίας –μία ώρα– με κάθε σπουδαστή ξεχωριστά, καθώς μέσα από αυτό θα αναλύουν τα τραγούδια, και ύστερα –επίσης μία ώρα–, θα γίνεται το μάθημα χορωδίας όπου όλοι οι μαθητές θα βρίσκονται μαζί. Το όλο εγχείρημα στηρίζεται και από ανθρώπους καταξιωμένους του ποντιακού πενταγράμμου. Ενδεικτικό είναι πως μία φορά το μήνα θα γίνονται σεμινάρια με προσωπικότητες από το χώρο της ποντιακής μουσικής που θα συμβουλεύουν τους σπουδαστές, θα συζητούν μαζί τους και θα λύνουν τις όποιες απορίες τους.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

  • Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του Γιάννη Γκόσιου στο Facebook.
Gallery