22 Μάρτιος 2017, 12:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2017, 12:41

Ντάισελμπλουμ: Δεν ζητάω συγγνώμη (βίντεο)

  • Στήριξη κατόπιν εορτής από Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάποιο δίκιο να ζητά μη περικοπή συντάξεων
    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ (φωτ.: EPA / Jeroen Jumelet)

Χαμός έγινε σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ ευρωβουλευτών του ευρωπαϊκού Νότου και του Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν ο πρόεδρος του Εurogroup αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις προσβλητικές δηλώσεις που είχε κάνει σε βάρος των χωρών μας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

«Όχι, σίγουρα όχι», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, σε έναν ευρωβουλευτή που του είπε ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέντευξή του ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως «Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση». «Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλώ όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη», πρόσθεσε.

Σφοδρές αντιδράσεις
Οι δηλώσεις αυτές είναι αξιοθρήνητες, απάντησε χθες ο Ισπανός οικολόγος ευρωβουλευτής Έρνεστ Ουρτασούν τονίζοντας πως «ίσως είναι αστείο για εσάς, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι είναι (αστείο)». «Αυτή η δήλωση είχε στόχο να ξεκαθαρίσει απολύτως τι σημαίνει αλληλεγγύη κατά τη γνώμη μου», εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ισπανός Γκαμπριέλ Μάτο εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο Ντάισελμπλουμ έχει χάσει «την ουδετερότητά του» και «την αξιοπιστία του».

Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίνδος είχε δηλώσει «πιστεύω ότι είναι ένα ατυχές σχόλιο». «Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Eurogroup», είχε επισημάνει ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν «απρεπείς», «σοκαριστικές» και «μεροληπτικές εις βάρος των χωρών του νότου της Ευρώπης». Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, ο Σοσιαλιστής Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτες», εκτιμώντας ότι «δεν είναι σε θέση να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup».

Ο Ντάισελμπλουμ αναμένεται να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, καθώς το κόμμα του οι Εργατικοί σημείωσαν ιστορική πτώση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Η θητεία του όμως στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2018.