21 Μάρτιος 2017, 13:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2017, 12:28

Το Νεβρόζ γιορτάζουν σήμερα οι Κούρδοι

  • Στιγμιότυπα από τις προσυγκεντρώσεις για το φετινό εορτασμό στην Άμιδα, το Ντιγιάρμπακιρ, οιωνεί πρωτεύουσα όλων των Κούρδων

Το Νεβρόζ είναι η γιορτή της Εαρινής Ισημερίας, που γιορτάζουν οι λαοί της Μεσοποταμίας και της Κεντρικής Ασίας και η λέξη σημαίνει «Νέο Φως», «Νέα Ημέρα». Το ταυτίζουν με τη γιορτή της άνοιξης, κάτι σαν την Πρωτομαγιά των Ελλήνων –προτού ταυτιστεί με τους εργατικούς αγώνες.

Ιδιαίτερα για τους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, έχει ταυτιστεί με την επανάσταση, με τον αγώνα για την ελευθερία.

Η πρώτη εξέγερση έγινε κατά τους εορτασμούς του Νεβρόζ το 1992, τότε που οι εξεγερμένοι Κούρδοι, συνεπικουρούμενοι από μαχητές του ΡΚΚ, κατέλαβαν την πόλη Σιρνάκ, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, αποκτώντας τον έλεγχο της πόλης για τρεις μέρες.

Ήταν η πρώτη ανάσα ελευθερίας, ήταν η πρώτη φορά που το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα νίκησε έστω και για λίγα εικοσιτετράωρα το τουρκικό κράτος.

Έκτοτε, κάθε χρόνο, η γιορτή του Νεβρόζ είναι η φλόγα που αναζωπυρώνει τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων, ενώ την ίδια στιγμή είναι ένας πονοκέφαλος για τις τουρκικές Αρχές ασφαλείας.

Φέτος, αναμένεται οι εορτασμοί να είναι ήπιοι και υποτονικοί, αφού αφενός μεν είναι σε ισχύ ο Νόμος Έκτακτης Ανάγκης, αφετέρου δε το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα έχει αλλάξει στρατηγική, δίνοντας βαρύτητα στις εξελίξεις στη Ροζάβα, όπως αποκαλούν το Δυτικό Κουρδιστάν, που βρίσκεται στη βόρεια Συρία.