20 Μάρτιος 2017, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2017, 20:40

Eurogroup: Δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί

  • Eurogroup: Δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί
    Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος συνομιλεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (φωτ. αρχείου: EPA / Julien Warnand)

Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε το Eurogroup που επιβεβαίωσε τη μικρή πρόοδο αλλά οι θεσμοί –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν επιστρέφουν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης πως «πολύ δουλειά και πρόοδος έχει γίνει, ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα» και πρόσεθεσε πως συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης πριν από το Eurogroup με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους θεσμούς «οι συζητήσεις να εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες». Εκείνο βέβαια που προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα ήταν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε αβέβαιος για το κατά πόσο θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μέχρι το επόμενο Euorgroup στις 7 Απριλίου, κάτι που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες ελιγμών της κυβέρνησης.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των θεσμών και τον πρόεδρο του Eurogoup Γ. Ντάισελμπλουμ. Διαπιστώσαμε ουσιαστική πρόοδο, είπε στη δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ντάισελμπλουμ αποφασίστηκε να έχουμε μια εντατικοποίηση της διαδικασίας και γι' αυτό θα παραμείνουμε και εγώ και η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Χουλιαράκης για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν μείνει, βασικά στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία πρόοδο σε αυτά τα θέματα, όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup».

O επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του υποστήριξε ότι όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση «τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε κάποια συμφωνία».

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε πως «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έκανε πράγματα, τώρα χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αυτή η κυβέρνηση με τη φιλική δική μας πίεση έχει προχωρήσει. Είναι σημαντικό σήμερα να στείλουμε το σήμα ότι προχωράμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».