20 Μάρτιος 2017, 19:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2017, 20:12

Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί για παραπλανητικά e-mail που κλέβουν κωδικούς πιστωτικών και e-banking

  • Οι Anonymous έριξαν τη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Μια καλοστημένη «κομπίνα», που επέτρεπε σε επιτήδειους να «ψαρεύουν» προσωπικά δεδομένα και κωδικούς πιστωτικών καρτών ανυποψίαστων πολιτών μέσω διαδικτύου, ξεσκέπασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα «e-mail της απάτης» ενημέρωναν τους παραλήπτες ότι – δήθεν – επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κάποια τραπεζική συναλλαγή σε βάρος τους, την οποία θα μπορούσαν να ακυρώσουν ακολουθώντας συνδέσμους (links), που υποτίθεται ότι θα τους οδηγούσαν στην (ασφαλή) ιστοσελίδα της τράπεζάς τους. Οι πολίτες που έκαναν το λάθος να ακολουθήσουν τις οδηγίες, δρομολογούνταν σε ιστότοπους αλίευσης προσωπικών δεδομένων (phising sites) και καλούνταν να συμπληρώσουν στοιχεία όπως το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασής τους στις υπηρεσίες e-banking ή να εισάγουν τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας τους.

Με αυτή την μέθοδο, οι απατεώνες αποκτούσαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων τους και αποκόμιζαν μεγάλο οικονομικό όφελος, αφαιρώντας χρηματικά ποσά από κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από καταγγελίες πολιτών, με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ακολουθεί τα διαθέσιμα ψηφιακά «ίχνη» και να εντοπίζει δύο εταιρίες διαχείρισης-φιλοξενίας (hosting) των ιστοσελίδων της απάτης, με έδρα το εξωτερικό.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για απόπειρα απάτης με υπολογιστή κατά συρροή.

Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα, να μην αποστέλλουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς μέσω e-mail και να μην ακολουθούν «ύποπτους» συνδέσμους (links), που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε... περιπέτειες.