20 Μάρτιος 2017, 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2017, 20:09

Εξαίρεση της Λήμνου από άσκηση του ΝΑΤΟ με απαίτηση της Τουρκίας

  • Βέτο από Γερμανία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία
    (Φωτ.: haberturk.tr)

Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί με κάθε τρόπο τόσο το Βερολίνο, τη Χάγη και τη Βιέννη, όσο και την Ελλάδα και την Κύπρο, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να της κάνει το χατίρι και να αποκλείσει τη Λήμνο από στρατιωτική άσκηση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από αυτήν η Ελλάδα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιτελάρχης της Τουρκίας που υπηρετεί στο Ραμστάιν της Γερμανίας φαίνεται να απαίτησε να εξαιρεθεί το νησί της Λήμνου από τη συγκεκριμένη νατοϊκή άσκηση που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά η άσκηση είχε διεξαχθεί κανονικά με τη Λήμνο να βρίσκεται εντός σχεδίου της άσκησης και για αυτό η απόφαση αυτή της Τουρκίας να μπλοκάρει την ένταξή του δείχνει την κλιμάκωση που υπάρχει. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ προέβη στην (καθυστερημένη) απαραίτητη ενημέρωση της Αθήνας, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να αφήνει σαφείς αιχμές για το περιστατικό, προχωρώντας στις απαραίτητες, απαιτούμενες, ενέργειες.

Ωστόσο παρά τις αντιδράσεις, το ΝΑΤΟ –όπως φάνηκε– δεν άλλαξε στάση και η Ελλάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την εν λόγω άσκηση. Τέλος, με το περιστατικό συνδέεται η σημερινή πτήση του Α/ΓΕΑ, πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, ο οποίος πέταξε με μαχητικό αεροσκάφος F-16 και προσγειώθηκε στη Λήμνο.