20 Μάρτιος 2017, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2017, 09:57

«Το κρύο της Τραπεζούντας» έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους

  • «Το κρύο της Τραπεζούντας» έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους
    Ο Χεϊντάρ Σισμάν είναι ο Μεχμέτ στο φιλμ που κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο «Το κρύο της Τραπεζούντας» (φωτ.: ΝΕΟ Films)

Η υπέροχη φωτογραφία των ορεινών όγκων της Τραπεζούντας όλες τις εποχές του έτους, με πιο υποβλητικό το χειμωνιάτικο τοπίο, έδωσαν δίκαια στο φιλμ του Μουσταφά Καρά Kalandar Soğuğu το εισιτήριο για τα Όσκαρ. Αν και γυρίστηκε το 2015, φέτος εκπροσώπησε την Τουρκία στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας. Την Πέμπτη κάνει πρεμιέρα και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες με τον τίτλο Το κρύο της Τραπεζούντας.

Για 130 λεπτά, χειμώνα-καλοκαίρι, η κάμερα ακολουθεί τον Χεϊντάρ Σισμάν σε μια εξαιρετική ερμηνεία ως Μεχμέτ. Ο αγώνας για επιβίωση, τα απραγματοποίητα όνειρα, οι δυσκολίες που βάζει το ίδιο το ορεινό τοπίο, ακόμα και ο κοινωνικός έλεγχος («τι θα λέει για εμάς το χωριό, έτσι που κάνεις;», ωρύεται η απογοητευμένη γυναίκα του) μετουσιώνονται σε τραγικές εικόνες και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή παρά τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας.

Ο Μουσταφά Καρά, τολμώντας μια ρεαλιστική κινηματογράφηση της κοινωνίας της περιοχής, αφηγείται την… ξεροκεφαλιά του Μεχμέτ ο οποίος σκάβει εμμονικά το βουνό για μέταλλα αξίας, την ώρα που η οικογένειά του προσπαθεί να τον πείσει να εργαστεί ως μισθωτός στο ορυχείο.

Πάμφτωχος και αμετάπειστος, τα βάζει με το σκληρό τοπίο και όταν δεν πετυχαίνει να βρει τη φλέβα χρυσού που θα του επιτρέψει να ζήσει την οικογένειά του και να εξοφλήσει τους δανειστές του, θέλει να «γυμνάσει» τον ταύρο του για να λάβει μέρος στις τοπικές ταυρομαχίες, αντί να τον πουλήσει και να βγάλει «σίγουρα λεφτά».

Το Κρύο της Τραπεζούντας έχει ήδη κερδίσει διακρίσεις σε φεστιβάλ. Εκτός από τον Χεϊντάρ Σισμάν πρωταγωνιστούν οι Νουράι Γιεσιλαράζ και Χανίφε Καρά.

Gallery