20 Μάρτιος 2017, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2017, 16:29

Ο Πόντος στο επίκεντρο της 22ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στη Γερμανία

  • Ο Πόντος στο επίκεντρο της 22ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στη Γερμανία
  • Ο Πόντος στο επίκεντρο της 22ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στη Γερμανία
  • Ο Πόντος στο επίκεντρο της 22ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στη Γερμανία

Με αισθητά περισσότερους νεολαίους έγινε η 22η Ποντιακή Συνδιάσκεψη Νεολαίας στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην πόλη της Φραγκφούρτης, στις 18 και 19 Μαρτίου. «Πάνω από 400 παιδιά παρακολούθησαν δύο ημέρες το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης», αναφέρει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη Ανέστης Οσιπίδης – προσέλευση που δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε και από την πρόεδρο της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, Ιωάννα Μακρίδου.

Η συνδιάσκεψη άφησε καλές εντυπώσεις στους νεολαίους, και οι εισηγητές στάθηκαν στο ύψος αυτών που περίμεναν τα παιδιά, αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ.

Η πρώτη μέρα, ως είθισται στις συνδιασκέψεις, ήταν αφιερωμένη στον Πόντο. Έτσι, για την ποντιακή διατροφή χθες και σήμερα μίλησε ο ιδιοκτήτης του «Ραγιάν» Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο οποίος μύησε τη νεολαία στην ποντιακή κουζίνα και διατροφή, φτιάχνοντας επιτόπου σιρόν’, περέκ', τσαχλαμά και τανωμένον σορβά – μια ιδιαίτερη εμπειρία για τους συνέδρους.

Στη συνέχεια, για τα βασικά χαρακτηριστικά της ποντιακής διαλέκτου και τον αγώνα για τη διάσωσή της μίλησε ο ιστορικός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντιακών Εκπαιδευτικών δρ Αντώνης Παυλίδης. Ακολούθως ο καθηγητής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Μαυρίδης ανέπτυξε ομιλία γύρω από το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην ποντιακή διάλεκτο. Τέλος, ο μουσικολόγος Σεραφείμ Μαρμαρίδης μίλησε για το παρακάθ’ στην ποντιακή κοινωνία. Μετά το τέλος κάθε ομιλίας ακολουθούσε διάλογος μεταξύ ομιλητών και συνέδρων.

Με αναφορές στο πρόσωπο του προσφάτως αποβιώσαντος επίτιμου προέδρου Δημήτρη Εμμανουηλίδη έγινε η Συνδιάσκεψη.

Στην κοινωνική προσφορά ήταν αφιερωμένη η δεύτερη μέρα της συνάντησης. Εκεί ο Ούβε Ρουντόρφερ ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Καλώς ήρθατε στη ζωή», ενώ οι νέοι του Συλλόγου Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Αργοναύτες» και η ομάδα μπάσκετ «Αετοί του Πόντου» μίλησαν για τον φιλανθρωπικό αγώνα που έκαναν πριν από λίγους μήνες. Στο τέλος οι νεολαίοι έθεσαν τους προβληματισμούς τους και τους νέους τους στόχους.

Η 22η Ποντιακή Συνδιάσκεψη Νεολαίας στην Ευρώπη έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την εταιρεία «Ραγιάν», την ομάδα μπάσκετ «Αετοί του Πόντου» και το ίδρυμα Diakonie Stetten e.V.

  • Φωτογραφίες: Χρήστος Πεχλιβανίδης.
Συλλογοι
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ18
ΜΑΡΤΙΟΣ
2017
13:30
Ποντιόπουλα από όλη την Ευρώπη μιλούν για παράδοση, την εξέλιξη και το μέλλον.