20 Μάρτιος 2017, 12:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2017, 12:54

Υποδέχτηκαν τον Τίμιο Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών στα Τρίκαλα (βίντεο)

  • Υποδέχτηκαν τον Τίμιο Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών στα Τρίκαλα (βίντεο)
    (Φωτ.: trikalaola.gr)

Τον Τίμιο Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών, δώρο του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ προς τη μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, το οποίο περιέχει κομμάτι Τίμιου Ξύλου, υποδέχτηκαν και προσκύνησαν χιλιάδες πιστοί στο ναό του Αγίου Νεκταρίου στα Τρίκαλα. Το Σταυρό –που φυλάσσεται στο ναό της Παναγίας Σουμελά μαζί με την εικόνα της Σουμελιώτισσας και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου–, μετέφερε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Η υποδοχή έγινε με κάθε επισημότητα το Σάββατο 18 Μαρτίου.

Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια υποδέχθηκαν το ιερό κειμήλιο του Πόντου στον περίβολο του ναού ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, μέλη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ενώ πλήθος πιστοί το έραναν με ροδοπέταλα. Η λιτανευτική πομπή, που την αποτελούσαν επιπλέον ιεροψάλτες, ιερείς και διάκονοι, κατευθύνθηκε στο ναό, όπου και ο Σταυρός τοποθετήθηκε για λαϊκό προσκύνημα. Στη συνέχεια έγινε ο Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, μετά τον Εσπερινό, είπε κατά την προσφώνησή του: «Με ανεκλάλητη χαρά σάς υποδεχόμεθα κατ’ αυτή την εύσημη εσπέρα, ο επίσκοπος μαζί με τον πιστό λαό της πόλεώς μας, καθώς κομίζετε εκ της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Σουμελά, του όρους Βερμίου, τεμάχιο του φυλακτηρίου της πίστεώς μας, τον Τίμιο Σταυρό, επάνω του οποίου προσηλώθη “η ζωή των απάντων”, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Η συγκίνησή μας εντείνεται έτι περισσότερο, καθώς το ύψιστο τούτο σύμβολο της πίστεώς μας φυλάσσεται εις την κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού στην πατρίδα μας, στις πλαγιές του όρους Βερμίου, στο μοναστήρι της Παναγίας των Ποντίων, δίπλα στην ιστορική και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Σουμελά».


Ο Τίμιος Σταυρός των Μεγαλοκομνηνών και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου

Για δύο λόγους, ανέφερε ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, όρισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας προς προσκύνημα τον ζωοποιό Σταυρό: «Ο πρώτος είναι για να μας υπενθυμίσει τον σκοπό για τον οποίο εισήλθαμε πριν από τρεις εβδομάδες στο στάδιο των αρετών, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, και αποδυόμαστε σε αγώνες πνευματικούς προκειμένου να συσταυρωθούμε και εμείς με τον Χριστό ώστε να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε και στη χαρά της λαμπροφόρου αναστάσεώς του. Ο δεύτερος λόγος είναι για να μας υπενθυμίσει ότι σ’ αυτόν τον πνευματικό αγώνα ο Σταυρός είναι το ισχυρό και ακαταγώνιστο όπλο μας, είναι το αντίλυτρο της σωτηρίας μας, είναι το αντίδοτο στα θανατηφόρα δήγματα του πονηρού όφεως, με τα οποία προσπαθεί να τραυματίσει και να μας νεκρώσει πνευματικά, ώστε να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας και να στερηθούμε τη σωτηρία».


Κατάμεστος ο ναός του Αγίου Νεκταρίου στα Τρίκαλα (φωτ.: trikalaola.gr)

Ακολούθησε η προσφώνηση του προέδρου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργου Τανιμανίδη και του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Νομού Τρικάλων, Κοσμά Αποστολίδη.