20 Μάρτιος 2017, 11:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μάρτιος 2017, 12:01

Τούρκοι της μεσαίας τάξης εγκαταλείπουν τη χώρα τους για την Ελλάδα

  • Τούρκοι της μεσαίας τάξης εγκαταλείπουν τη χώρα τους για την Ελλάδα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το κίνητρο της «χρυσής βίζας» για τους Τούρκους, αλλά και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, οδηγούν πολλούς πολίτες στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακουνάκη για την Καθημερινή δείχνει ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον.

Η «χρυσή βίζα» δίνεται σε όσες οικογένειες αγοράσουν ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω στην Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος συνάντησε Τούρκους πολίτες που μένουν στην ελληνική πρωτεύουσα και οι οποίοι βοηθούν άλλους και με την αναζήτηση ακινήτου αλλά και με τη γραφειοκρατική διαδικασία. Τους τελευταίους μήνες μόνο η Έλα Αϊντογάν και ο Τζουνέιτ Γιουζάκ έχουν μεσολαβήσει, μέσω της επιχείρησής τους, για την πώληση 49 ακινήτων σε Τούρκους υπηκόους.

Στην εφημερίδα μίλησε και μία άλλη γυναίκα, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της καθώς όπως είπε «έχει οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη», και η οποία το τελευταίο εξάμηνο έχει πουλήσει 8 ακίνητα σε γνωστούς και φίλους. Πολλοί από τους αγοραστές δεν εγκαταλείπουν άμεσα την Τουρκία, αλλά επιλέγουν να επενδύσουν τα χρήματά τους ώστε να έχουν μια εναλλακτική λύση. Αρκετοί, όμως, είναι και αυτοί που παίρνουν την απόφαση να έρθουν μόνιμα στην Αθήνα, και περιμένουν να τελειώσει η σχολική χρονιά.

«Κάθε δέκα ημέρες πάω στην Τουρκία και συναντάω και εκεί υποψήφιους αγοραστές. Από αυτούς μόνο το 25% τελικά έρχεται στην Αθήνα, και είναι οι αποφασισμένοι. Από τους υπόλοιπους, ένα μεγάλο ποσοστό θέλει, αλλά δεν μπορεί ακόμα. Είτε περιμένουν να πουλήσουν κάποιο άλλο ακίνητο ώστε να συγκεντρώσουν τα χρήματα [η αγορά ακινήτων στην Τουρκία έχει παγώσει], ή απλά περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το δημοψήφισμα του Απριλίου», λέει ο Τζουνέιτ Γιουζάκ.

Οπαδοί του κοσμικού κράτους και του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι κεμαλιστές, οπαδοί του κοσμικού κράτους και του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας, με μέτρια έως πολύ καλή οικονομική επιφάνεια. Η χώρα μας θεωρείται η ιδανική επιλογή, όχι μόνο για την άδεια παραμονής που δίνει το «ελευθέρας» και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και επειδή είναι κοντά στην Τουρκία, και ως γεωγραφία και ως νοοτροπία.

Από τα 57 σπίτια που έχουν πουληθεί με τη βοήθεια των τριών Τούρκων που μίλησαν στην «Καθημερινή» μόνο οι ιδιοκτήτες 12 εξ αυτών έχουν ήδη στα χέρια τους τη «χρυσή βίζα».

Για τους υπόλοιπους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και την 1 Φεβρουαρίου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικά για 49 ακίνητα που αντιστοιχούν σε 128 άδειες διαμονής στους Τούρκους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους.

Οι περισσότεροι αγόρασαν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όπως εκείνοι που αγόρασαν για 850.000 ευρώ το ακίνητο που στεγάζει τη ΔΕΗ στη Μεσογείων, εκείνοι που ψάχνουν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με 1 εκατ. ευρώ, ή τον επιχειρηματία που ψάχνει μια αποθήκη 4.000 τ.μ. για να στεγάσει τη βιοτεχνία του, αφού οι ξένοι πελάτες του δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία.