13 Οκτώβριος 2013, 09:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:59

Ένα σπάνιο σοκαριστικό βίντεο από την απελευθέρωση της Αθήνας

  • Ένα σπάνιο σοκαριστικό βίντεο από την απελευθέρωση της Αθήνας

Ένα σπάνιο βίντεο από την απελευθέρωση της Αθήνας, της Φίνος Φιλμ, με σοκαριστικά ντοκουμέντα, από τα τελευταία απάνθρωπα εγκλήματα που έκαναν οι Γερμανοί.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μαζί με τη γιορτή για την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μπήκε αμέσως στον επόμενο πόλεμο. Τον εμφύλιο. Και πως τα φέρνει η ιστορία: 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώνεται από τους Γερμανούς, 12 Οκτωβρίου 1949 τελειώνει και τυπικά ο Εμφύλιος πόλεμος με την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Στρατού ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός.

Η εβδομάδα από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου 1944 ήταν μια από τις πιο σημαντικές στον 20ο αιώνα σε επίπεδο συμβολισμού αλλά και γεγονότων. Στις 12 Οκτωβρίου τα γερμανικά στρατεύματα ξεκινούν την αποχώρησή τους από την Αθήνα. Ο γερμανός διοικητής Φέλμι προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος για την ομαλή έξοδο των γερμανικών στρατευμάτων διαρρέοντας ότι δεν θα υπάρξουν καταστροφές στην επαρχία κατά την αποχώρηση. Πρόλαβαν όμως οι γερμανοί και εκτέλεσαν πατριώτες στο Δαφνί πριν φύγουν μαζί με κάποιους συνεργάτες διερμηνείς τους.

Ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας για το τέλος της τετράχρονης τυραννίας . Από εκείνη την ημέρα είναι και τα κινηματογραφικά πλάνα με μουσική επένδυση Χατζιδάκι.

Ένα σπάνιο φιλμ της Φίνος Φιλμ για τις τελευταίες ημέρες πριν από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Λιγες ώρες πριν φύγουν οι συνεργάτες τους, οι γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες και δοσίλογοι έσπευσαν να κάνουν τα τελευταία τους απάνθρωπα εγκληματα, απαγχονίζοντας πατριώτες. Μεταξύ αυτών και τον πατέρα του Φίνου. 

Ποιος να έλεγε ότι το 2013 θα ακούγαμε από ...νοσταλγούς να λένε εδώ στην Ελλάδα ότι "ο Χίτλερ ακόμη δεν έχει κριθεί". Ας δουν το φιλμ του Φίνου.

Πηγή: onalert.gr

Τα πλάνα αλλά και η περιγραφή είναι συγκλονιστικά. Παρακολουθείστε το...