16 Μάρτιος 2017, 13:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2017, 13:39

Γιατί η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος είναι μονόδρομος

  • Κάπνισμα: Πού απαγορεύεται και πόσο είναι το πρόστιμο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σε απογοητευτικά επίπεδα, παρά τις όποιες προσπάθειες εφαρμογής της νομοθεσίας, συνεχίζουν να παραμένουν στην Ελλάδα οι αριθμοί που αφορούν τη μείωση ή τη διακοπή του καπνίσματος. Τα (θλιβερά) στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι το 35%-45% των Ελλήνων καπνίζουν, ενώ στα αναπτυγμένα κράτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15% έως 20%. Κατά συνέπεια, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται δραματικά τα ποσοστά των ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως νόσος των καπνιστών.

Με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία χαρακτηρίζει μονόδρομο την αποτελεσματική εφαρμογή της εγκυκλίου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Όπως τονίζει, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των χρόνιων πνευμονοπαθειών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και για την εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες είναι η τρίτη αιτία θανάτου και η πέμπτη αιτία αναπηρίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής, ο οποίος υπογράφει την επιστολή που κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής, εξηγεί ότι εάν οι πολίτες σταματούσαν το κάπνισμα, η ΧΑΠ, που οφείλεται και στο ενεργητικό και στο παθητικό κάπνισμα, θα μειωθεί, ή και εξαφανιστεί, τα επόμενα 20-30 χρόνια.  

Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 10,6% των Ελλήνων πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο των καπνιστών, η οποία ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών και κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 5.600 ευρώ το χρόνο.