15 Μάρτιος 2017, 08:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2017, 05:58

Eurogroup χαμηλών προσδοκιών για την Ελλάδα στις 20 Μαρτίου

  • Eurogroup χαμηλών προσδοκιών για την Ελλάδα στις 20 Μαρτίου

Συνεδρίαση χαμηλών προσδοκιών για την Ελλάδα θα είναι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου καθώς η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και δανειστών (που συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει σημαντικά στα κρίσιμα ζητήματα που άφορουν τα νέα μέτρα στο Φορολογικό και το Συνταξιοδοτικό.

Ενδεικτική των μηδενικών προσδοκιών για ουσιαστική συμφωνία στο Eurogroup είναι η ατζέντα της συνεδρίασης.

Το ελληνικό ζήτημα είναι τέταρτο και τελευταίο θέμα συζήτησης και απλώς αναφέρεται στην ατζέντα ότι οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσουν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του Staff Level Agreement (SLA).

Τα μεγάλα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων παραμένουν εξαιτίας της αδιαλλαξίας του ΔΝΤ. Το Ταμείο εμμένει σε:

  • Πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), που θα περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου ορίου, ώστε να προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από το 2019, και μονομιάς κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις από το 2019 ή έστω από το 2020, ώστε να εξοικονομηθεί άλλο 1% του ΑΕΠ.
  • Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.
  • Επαναφορά της ανταπεργίας (lock out).
  • Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με αιχμή τον τρόπο λήψης αποφάσεων για απεργίες.
  • Μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών.

Σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ αποτελούν επίσης τα «αντίμετρα», που η ελληνική πλευρά θέλει να περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα, μειώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Το ΔΝΤ δέχεται μείωση μόνο της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ανώτατου συντελεστή για εισοδήματα φυσικών προσώπων, καθώς και του συμπληρωματικού σκέλους του ΕΝΦΙΑ.