13 Μάρτιος 2017, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2017, 15:56

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για τις εισφορές των αγροτών

  • Αγρότες από την Καρδίτσα θα στήσουν μπλόκο στην Εθνική οδό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Διπλή διευκόλυνση ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας προς τον αγροτικό κόσμο, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες αντιδράσεις, συλλαλητήρια και νέα μπλόκα στις εθνικές οδούς. Το πρώτο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί αφορά στις ταυτόχρονες πληρωμές φέτος το καλοκαίρι τόσο των εισφορών Μαΐου προς τον ΕΦΚΑ, όσο και των εισφορών του β’ εξαμήνου του 2016 προς τον ΟΓΑ.

Η υπέρμετρη επιβάρυνση για 650.000 αγρότες μέσα στον Ιούνιο ίσως οδηγήσει αρκετούς από αυτούς στο να πληρώσουν ένα μικρό ποσό από τις τρέχουσες εισφορές, ή και καθόλου.

Γι’ αυτό το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να παραταθεί ως το τέλος του έτους η υποχρέωση αποπληρωμής των εισφορών του ΟΓΑ, ώστε οι αγρότες να έχουν περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών να ξεχρεώσουν την οφειλή τους, και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Οι πληρωμές για το β’ εξάμηνο του 2016 είναι η τελευταία εκκρεμότητα που έχει απομείνει από τον ΟΓΑ, κι αυτό επειδή οι αγρότες πλήρωναν πάντα τις εισφορές τους με «καθυστέρηση» έξι μηνών.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη διάταξη του ασφαλιστικού νόμου που περικόπτει κατά 60% τις συντάξεις των αγροτών οι οποίοι εργάζονται παράλληλα στις αγροτικές καλλιέργειες. Το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο μετάθεσης της έναρξη ισχύος της επίμαχης διάταξης για μετά το 2019, ή και το 2020.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η όποια περίοδος χάριτος θα αφορά μόνο συνταξιούχους του ΟΓΑ, ή θα συμπεριλάβει και συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται σε αγροτικές εργασίες.