13 Μάρτιος 2017, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2017, 18:16

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε δύο καταλήψεις στην Αθήνα

  • Αστυνομικές επιχειρήσεις σε δύο καταλήψεις στην Αθήνα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στην εκκένωση δύο χώρων που τελούσαν υπό κατάληψη και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε τα ξημερώματα της Δευτέρας η αστυνομία. Αρχικά, αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στην κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου 4, στο κτήριο του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας, όπου από τις 2 Φεβρουαρίου φιλοξενούνταν 127 πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους και 37 παιδιά. Όπως διαπιστώθηκε μετά τη μεταφορά τους στην Υπηρεσία Αλλοδαπών, οι περισσότεροι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και είναι νόμιμα στη χώρα. Πλέον θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Η δεύτερη επέμβαση έγινε στη Βίλα Ζωγράφου, που βρίσκεται μέσα στο Κτήμα Ζωγράφου. Το κτήριο τελεί υπό κατάληψη από το 2012. Μέσα δεν βρέθηκε κανείς, ωστόσο έπειτα από κάλεσμα έσπευσαν στο σημείο δέκα αλληλέγγυοι, εκ των οποίων επτά μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ έγιναν με εισαγγελική παραγγελία, κατόπιν εγκλήσεων των ιδιοκτητών των υπό κατάληψη κτηρίων.

Έξω από το Δρακοπούλειο, το οποίο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και προορίζεται για τη στέγαση των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων, αναπτύχθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο αλληλέγγυων.


Αστυνομικοί έξω από το Δρακοπούλειο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Για τη Βίλα Ζωγράφου ο Δήμος Ζωγράφου έχει υποβάλει μηνύσεις ζητώντας την εκκένωση του κτηρίου, το οποίο προορίζεται για τη στέγαση διαφόρων υπηρεσιών, όπως ωδείο. «Και οι δύο επιχειρήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει αναβρασμό στο χώρο των αντιεξουσιαστών και των αλληλέγγυων. Από το πρωί γίνονται καλέσματα για συγκεντρώσεις, πορείες και ενίσχυση των καταλήψεων σε άλλα κτήρια.