11 Μάρτιος 2017, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2017, 13:32

Έκτακτο: Οι Ολλανδοί ακύρωσαν την πτήση του Τσαβούσογλου!

  • Τσαβούσογλου: Ας με συγχωρέσυν οι Έλληνες φίλοι μας που λέω ακόμη «Μακεδονία»
    (Φωτ.: EPA / M.a.Pushpa Kumara)

Οι ολλανδικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του pontos-news.gr, προχώρησαν σε μια πρωτόγνωρη κίνηση καθώς ακύρωσαν την πτήση (δεν έδιναν άδεια προσγείωσης στο αεροπλάνο) με την οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξίδευε το Σάββατο στο Ρότερνταμ, όπου προγραμμάτιζε να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Ερντογάν.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV μετέδωσαν πως η Ολλανδία ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς το Σάββατο στο Ρότερνταμ, αφού του απαγορεύθηκε να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων εκεί.

Το CNN Turk μετέδωσε πως δεν δόθηκε άδεια πτήσης στο αεροπλάνο του Τσαβούσογλου. Το NTV μετέδωσε πως δεν του δόθηκε άδεια προσγείωσης.

Η ολλανδική κυβέρνηση εξηγεί
«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι' αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα, απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.

Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Ήδη, από χθες οι ολλανδικές Αρχές είχαν ανάψει κόκκινο φως στον Τούρκο υπουργό, ο οποίος ωστόσο είχε δηλώσει σε αυστηρό τόνο ότι θα μεταβεί στη χώρα, παρά το γεγονός ότι του έχουν απαγορεύσει να μιλήσει στην εκδήλωση. Ο Τσαβούσογλου μάλιστα έκανε λόγο για σκληρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά της Ολλανδίας την ώρα που ο δήμαρχος του Ρότερνταμ δήλωνε ότι δεν θα του επιτραπεί να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη.