11 Μάρτιος 2017, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2017, 08:37

Λευκός Οίκος: Ο Τράμπ αγνοούσε ότι ο Φλιν ήταν λομπίστας της Τουρκίας

  • Λευκός Οίκος: Ο Τράμπ αγνοούσε ότι ο Φλιν ήταν λομπίστας της Τουρκίας
    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε την Παρασκευή, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έμαθε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρώην σύμβουλος του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Φλιν εργαζόταν ως παρασκηνιακός πολιτικός μεσάζων της τουρκικής κυβέρνησης, παρόλο που το θέμα ήταν σε γνώση της ομάδας του Τραμπ πριν από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

Ο Φλιν είχε διατελέσει λομπίστας υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης, λαμβάνοντας περισσότερα από 500.000 δολάρια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, σύμφωνα με τους «New York Times».

Η εφημερίδα υποστήριξε στο σχετικό δημοσίευμα της Παρασκευής ότι ο Φλιν εξακολουθούσε να μεσολαβεί υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης ακόμη και όταν ήταν σύμβουλος του Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ δήλωσε πως αυτή η εργασία του Φλιν ήταν ένα προσωπικό και επαγγελματικό θέμα και ήταν στην ευχέρεια του ίδιου να αποφασίσει πότε να την καταθέσει. Σε ερώτηση αν ο Τραμπ γνώριζε ότι ο πρώην σύμβουλος του εργαζόταν για άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας, ο Σπάισερ τόνισε: «Δεν γνώριζε μέχρι να την καταθέσει (σ.σ. ο Μάικλ Φλιν). Δεν το έπραξε μέχρι πριν από δύο μέρες».

Μερικοί Αμερικανοί βουλευτές είχαν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την σχέση του Φλιν με την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, οι σχέσεις του Φλιν με την Τουρκία απασχόλησαν συχνά τα µέσα ενηµέρωσης, ενώ ο ίδιος είχε γράψει ένα άρθρο με το οποίο καλούσε τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν.

Τον περασμένο μήνα ο Φλιν παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, προτού ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν διευκρίνισε κατά πόσον ο Φλιν είχε αποκαλύψει την συγκεκριμένη του δραστηριότητα κατά την εξέταση της διαδικασίας ελέγχου ασφαλείας πριν διοριστεί στην θέση του συμβούλου ασφαλείας.