12 Μάρτιος 2017, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2017, 11:22

Μια Ποντιακή Εστία αντάξια του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας – Το όνειρο των Ποντίων Πειραιώς

  • Μια Ποντιακή Εστία αντάξια του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας – Το όνειρο των Ποντίων Πειραιώς
    Στα θεμέλια της «Ποντιακής Στέγης» (νυν κτήριο της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς)*

Ένας φιλόξενος χώρος, συγκινησιακά φορτισμένος που δημιουργήθηκε μετά από πολλούς αγώνες και με την επιμονή σπουδαίων Ποντίων. Η Ποντιακή Στέγη Πειραιώς στέγασε τα όνειρα, τις αγωνίες και τις δράσεις των μελών της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς. Μια τέτοια δράση είναι και ο σημερινός ετήσιος χορός της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων, στις 13:00.

Με αφορμή το χορό θυμόμαστε το πώς οι Πόντιοι αδελφοί μας κατάφεραν να βάλουν τα θεμέλια του «Ναού των Ποντίων», όπως χαρακτηρίζει το κτήριο ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δαμιανός Ποιμενίδης.

Ονειρευόμεθα ένα πραγματικό Μέγαρο, μια Ποντιακή Εστία ανταξία του ονόματος και του παρελθοντικού μεγαλείου (Φροντιστήριον Τραπεζούντος). Μέσα στο μέγαρο αυτό της Ποντιακής Εστίας θα στεγασθή η δόξα και η Ιστορία του παρελθόντος, αι αναμνήσεις αι παλαιαί, αι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας και οι ελπίδες για τον γυρισμό, η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη και η αγάπη. Μέσα στις αίθουσες της Ποντιακής Εστίας θα βρουν τα παιδιά μας την απαραίτητη ψυχαγωγία, οι μαθηταί και σπουδασταί τη βιβλιοθήκη τους και οι φτωχοί συμπατριώται μας τη στοργή και την ανακούφιση…

Οι άκρως συγκινητικές αυτές γραμμές αποτελούν μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσε προς τα μέλη και γενικά τους κατοίκους της περιοχής η 100μελής Επιτροπή Ποντιακής Εστίας, η οποία συστάθηκε το 1955 ώστε να αναλάβει το δύσκολο έργο της εξεύρεσης οικοπέδου και των αναγκαίων χρημάτων για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του «Ναού των Ποντίων», όπως συνηθίζει να αποκαλεί το σημερινό κτήριο ο νυν Πρόεδρος της Ένωσης Δαμιανός Ποιμενίδης.

Δεδομένων των δυνατοτήτων της εποχής, το εγχείρημα απαιτούσε τη συμμετοχή των πάντων, και πράγματι, με τις προσπάθειες πολλών και ένα αποτελεσματικό συντονιστικό όργανο, πετυχαίνονται τα ακατόρθωτα.

Η συσταθείσα Επιτροπή Ποντιακής Εστίας εξέλεξε ένα εκτελεστικό όργανο που λεγόταν «Εκτελεστική» και αποτελείτο από τους: Θεμιστοκλή Αθανασιάδη ως πρόεδρο, Αθανάσιο Ασιατίδη ως γενικό γραμματέα, Θ. Ατμαζίδη ως ταμία και μέλη τους Δ. Σαχαρίδη, Χ. Αποστολίδη, Σ. Βαμβακίδη, Ε. Εμμανουηλίδη, Ν. Καλόγριο, Τ. Πετρόπουλο, Σ. Σπυράντη, Π. Συμεωνίδη και Χ. Τσιρίδη.

Τόσο η «Εκτελεστική» όσο και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς έθεσαν ψηλά το στόχο της δημιουργίας της Ποντιακής Εστίας, και οι άοκνες προσπάθειες απλών ανθρώπων, διοικήσεων και επιτροπών καρποφόρησαν. Τη δεκαετία του ’50 εξασφαλίζεται (με αγορά) πρώτα το οικόπεδο, στη γωνία Σωκράτους και Καπετανίδου, και ακολουθεί η δόμηση ενός μικρού γραφείου-εντευκτηρίου. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, η Ποντιακή Στέγη κτίζεται σιγά-σιγά και δεν είναι λίγες οι εκκλήσεις των ΔΣ που συναντάμε στα έντυπα της εποχής για συμβολή στην ανέγερσή της.

Το 1960 αγοράζεται και το διπλανό οικόπεδο της πίσω πλευράς και η έκταση της Ποντιακής Στέγης (Εστίας) γίνεται πλέον ικανοποιητική. Έτσι, τη δεκαετία του ’60 ολοκληρώνεται ένα κτήριο που αξίζει να αποκαλείται «Ποντιακή Εστία Πειραιώς».

Η αίθουσα θεάτρου και εκδηλώσεων, τα γραφεία και οι άλλοι χώροι ολοκληρώθηκαν αφού πέρασαν πολλά στάδια και έγιναν πολλές προσθήκες. Ακόμη και σήμερα οι κατασκευές, διορθώσεις, βελτιώσεις συνεχίζονται. Όμως η βασική προϋπόθεση, η ανέγερση μιας Στέγης με τα χαρακτηριστικά που ήθελαν οι Πόντιοι από την προπολεμική εποχή και που στόχευσαν στην αμέσως επόμενη περίοδο, έχει επιτευχθεί. Τα περισσότερα από όσα έγιναν, δημιουργήθηκαν, αγοράστηκαν ή κατασκευάστηκαν από προσφορές Ποντίων και προσωπικές εργασίες στις δεκαετίες του 1950 ή 1960.

Σήμερα η Ποντιακή Στέγη είναι ένα πραγματικό Κέντρο Πολιτισμού και ένα λίκνο της παράδοσης στα χέρια και παλαιών αλλά και νέων συνεχιστών, που ακούραστα υπηρετούν την παράδοση και τον πολιτισμό.

____
* Κ. Γουναρίδης, Γ. Βασιλειάδης, Μ. Σεϊτανίδης, Λ. Αμοιρίδης, Ηλ. Εξαρχόπουλος, Χρ. Ελευθεριάδης, Δ. Μισαηλίδης, Κ. Ελευθεριάδης, Γ. Τσαχουρίδης, Κ. Αγαθαγγελίδης, Κλ. Εσπιαλίδης, Δ. Μιχαηλίδης.

  • Αναδημοσίευση από το λεύκωμα της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα, εκδ. Ινφογνώμων, Δραπετσώνα 2016. 
Εκδηλωσεις