24 Μάρτιος 2017, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2017, 17:32

Κυδώνι γλυκό για... τρεις αισθήσεις

  • Κυδώνι γλυκό για... τρεις αισθήσεις

Το κυδώνι είναι στο τέλος της εποχής του, καθότι καθαρά χειμωνιάτικο φρούτο, αλλά μπορείτε ακόμη να το βρείτε στη λαϊκή αγορά. Με το υπέροχο χρώμα, το λεπτό άρωμα της αρμπαρόριζας και την ιδιαίτερη γεύση του, αυτό το γλυκό κουταλιού ικανοποιεί (και με το παραπάνω) τις τρεις από τις πέντε αισθήσεις μας.

Τρώγεται με το... κουτάλι, αλλά και πάνω σε ζεστό ψωμί με βούτυρο, αντί για μαρμελάδα!

ΥΛΙΚΑ
  • ½ κιλό ώριμα κυδώνια καθαρισμένα
  • 1 ποτήρι νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα (προαιρετικά)
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • χυμό από μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά μπαστουνάκια.
  2. Τα βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα μαζί με το νεράκι να σιγοβράσουν για περίπου 10΄.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει και να δέσει το γλυκό.
  4. Όταν δούμε το κυδώνι να δένει και να παίρνει κόκκινο σκούρο χρώμα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα.
  5. Τώρα αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μια βράση όλα μαζί και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  6. Το γλυκό είναι έτοιμο να... συσκευαστεί σε γυάλινα βάζα.


Αν το γλυκό βγει πολύ πηχτό όταν κρυώσει, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και το ξαναβράζουμε. Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού ακόμα.