Ο κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς, εμπλουτισμένος με σοκολάτα, ενθουσιάζει ακόμα και όσους δεν είναι λάτρεις του συγκεκριμένου γλυκού.
Ανάλογα τα γούστα μας μπορούμε να τον κάνουμε όσο περισσότερο σοκολατένιο θέλουμε – η επιλογή είναι δική μας!
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
- 800 γρ. ζάχαρη
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 3 κ.σ. κακάο σκόνη
- 1.450 γρ. νερό
Για το χαλβά
- 260 ml ελαιόλαδο
- 550 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 150 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
- λίγα ολόκληρα καρύδια, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το σιρόπι βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, με τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού, το κακάο και το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει για 2΄. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στην κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας να καβουρδιστεί για περίπου 5΄.
- Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι και το χυμό πορτοκαλιού.
- Το βάζουμε πάλι στη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύοντας να λιώσει και να πήξει ο χαλβάς.
- Βγάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε τα καρύδια και τις σταγόνες κουβερτούρας (προαιρετικά), σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και κλείνουμε το καπάκι για 5΄.
- Ανοίγουμε, και αφού βρέξουμε με νερό τη φόρμα του κέικ, ρίχνουμε το μίγμα σε αυτήν, πιέζοντάς το καλά. Αφήνουμε για 5΄.
- Αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε το χαλβά στην πιατέλα. Γαρνίρουμε από πάνω με ολόκληρα καρύδια.
- Αφήνουμε μια ώρα να κρυώσει, να σταθεί, και σερβίρουμε.
- Πηγή: paxxi.gr.