10 Μάρτιος 2017, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2017, 08:06

Και είπε ο καλόγηρος: Ρεβίθια με ταχίνι!

  • Και είπε ο καλόγηρος: Ρεβίθια με ταχίνι!
    (Φωτ.: terrapapers.com)

Χούμους το λέμε μεταξύ μας, και το pontos-news.gr σάς παρουσιάζει τη μοναστηριακή εκδοχή του.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του ο αρχιμ. Δοσίθεος απευθύνεται στις απανταχού μαγείρισσες: «Εάν όλα αυτά [τα... δεινά του μαγειρέματος] έγιναν για να δώσουν χαρά, τότε [οι μαγείρισσες] θα έχουν μισθό εν ουρανοίς».

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό ρεβίθια
  • 250 γρ. ταχίνι
  • 4-5 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι τριμμένο, κοκκινοπίπερο (προαιρετικώς)
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ελιές μαύρες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε τα ρεβίθια (με λίγο νερό) και τα περνάμε από ψιλό μύλο.
  2. Χτυπάμε το ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό και το λεμόνι.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε έως ότου δέσουν μαζί με τα ρεβίθια. Προσθέτουμε το αλάτι και τα πιπέρια.
  4. Σερβίρουμε σε μπολ ή μικρές πιατέλες και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό και τις μαύρες ελιές (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσι).
  • Πηγή: Αρχιμ. Δοσιθέου, Οψοποιών μαγγανείαι, ήγουν Καλογηρική μαγειρική, εκδ. εφ. Το Βήμα