9 Μάρτιος 2017, 17:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2017, 17:16

Αυτά είναι τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά

  • Αυτά είναι τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Αν και είναι έρευνα που αναφέρεται στην αγορά των ΗΠΑ, εντούτοις το ζήτημα των φυτοφαρμάκων είναι παγκόσμιο, και συνεπώς η εικόνα αρκετά αντιπροσωπευτική. Η οργάνωση Environmental Working Group δημοσίευσε την ετήσια λίστα της με τα πιο «μολυσμένα» αλλά και τα πιο «καθαρά» φρούτα και λαχανικά, εξετάζοντας τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.

Dirty dozen, δηλαδή «βρώμικη δωδεκάδα», είναι ο τίτλος της λίστας, σε αντιδιαστολή με την Clean Fifteen, δηλαδή την «καθαρή δεκαπεντάδα», η οποία είναι λίστα με φρούτα και λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκαν τα λιγότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Τον τίτλο του «πιο βρώμικου» φρούτου κερδίζει η συνήθης ύποπτη φράουλα, γνωστή για την ιδιότητά της να απορροφά όλα τα φυτοφάρμακα – στα δείγματα ανιχνεύτηκαν πάνω από 20 είδη. Εκτός από τις φράουλες, σχεδόν όλα τα δείγματα από το σπανάκι, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα κεράσια βγήκαν θετικά. Ειδικά στο σπανάκι, στα 2/3 των δειγμάτων ανιχνεύτηκε ένα νευροτοξικό φυτοφάρμακο που έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη.

Η «βρώμικη δωδεκάδα» σύμφωνα με το Environmental Working Group έχει ως εξής:

1. φράουλες, 2. σπανάκι, 3. νεκταρίνια, 4. μήλα, 5. ροδάκινα, 6. αχλάδια, 7. κεράσια, 8. σταφύλια, 9. σέλερι, 10. ντομάτες, 11. πιπεριές, 12. πατάτες.

Αντίθετα, η «καθαρή δεκαπεντάδα» έχει ως εξής: 

1. γλυκό καλαμπόκι, 2. αβοκάντο, 3. ανανάς, 4. λάχανο, 5. κρεμμύδια, 6. κατεψυγμένος γλυκός αρακάς, 7. παπάγια, 8. σπαράγγια, 9. μάνγκο, 10. μελιτζάνα, 11. πεπόνι, 12. ακτινίδια, 13. πεπόνι κανταλούπ, 14. κουνουπίδι, 15. γκρέιπφρουτ.