11 Οκτώβριος 2013, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:59

Δείτε πότε ξεκινούν τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης!

  • Μαθήματα ιστορίας για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

Δείτε πότε ξεκινούν τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης!

Ξεκινάει άμεσα η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στα προγράμματα των Δημοτικών Κέντρων Δια Βίου Μάθησης μετά την σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας και την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Ήδη στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης διαβιβάστηκε ο σχετικός φάκελος τεκμηρίωσης της διδασκαλίας που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών για την πιστοποίηση της επάρκειας διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου. Επίσης αναρτήθηκε και ο κατάλογος με τα στοιχεία των 34 εκπαιδευτικών που μετά και την παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν κρίθηκαν ικανοί να διδάξουν την ποντιακή διάλεκτο στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης των δήμων που έχουν αιτηθεί να πραγματοποιήσουν σχετικούς επιμορφωτικούς κύκλους.

Δήλωση Κ. Γκιουλέκα

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Γκιουλέκας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η στήριξη της Πολιτείας των προγραμμάτων διάσωσης και διάδοσης της ποντιακής διαλέκτου δεν αποτελούσε μόνο ένα πάγιο ζητούμενο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και όλων των ποντιακών οργανώσεων της Ελλάδας, αλλά και μια υποχρέωση της Πολιτείας για την διάσωση ενός στοιχείου πολιτισμού που μας φέρνει πιο κοντά στις ρίζες μας. Μια αδήριτη ανάγκη να μεταφέρουμε τη γνώση της γλώσσας των ποντίων προγόνων μας που κατοικούσαν στις νότιες- νοτιανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να συνεχίσει να ακούγεται ακόμη στα χείλη των παιδιών μας. Και μάλιστα, να την διδάσκονται σωστά και με πιστοποιημένο τρόπο».

Ο Αντώνης Παυλίδης

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης, «ο αρμόδιος υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας με την υπογραφή της απόφασης, απέδειξε τη συνέπειά του να στηρίξει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, της πλέον κοντινής στην αρχαία ελληνική, φάνηκε συνεπής στις υποσχέσεις του και είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξει και την εξέλιξη του προγράμματος. Ήδη από αυτό τον μήνα θα αρχίσουν τη λειτουργία τους τα 27 κέντρα Δια Βίου Μάθησης, στα οποία χιλιάδες ποντιακής καταγωγής και μη πολίτες, θα διδάσκονται δωρεάν την ποντιακή διάλεκτο».

Πηγή: agelioforos.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας για τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου. Πότε ξεκινούν

Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου στον Δήμο Πεντέλης. Ξεκίνησαν οι εγγραφές!