11 Οκτώβριος 2013, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:59

Μπαγίς: Γέφυρα για την ελληνοτουρκική φιλία η μουσουλμανική μειονότητα

  • Τουρκία: Βοήθεια της Κύπρου μόνο απο τους Τουρκοκύπριους

Μπαγίς: Γέφυρα για την ελληνοτουρκική φιλία η μουσουλμανική μειονότητα

Ο Τούρκος υπουργός κάλεσε τα μέλη της μειονότητας να επιδιώξουν να είναι ισότιμοι πολίτες της Ελλάδας, να μάθουν τη γλώσσα και τα τα έθιμα, χωρίς όμως να αφομοιωθούν
Γέφυρα και σύμμαχο στην προσπάθεια η ελληνοτουρκική φιλία να γίνει ακόμα ισχυρότερη, χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψής του στη Θράκη.

Ο Τούρκος υπουργός είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή και την Ξάνθη πριν αναχωρήσει οδικώς για τη χώρα του.

Η επίσκεψη του κ. Μπαγίς έγινε μετά την ολοκλήρωση επαφών του στην Αθήνα και ξεκίνησε με γεύμα προς τιμήν του από παράγοντες της μειονότητας, με τη συμμετοχή του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή και των αυτοαποκαλούμενων «εκλεγμένων μουφτήδων» Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από το Ελληνικό κράτος.

Ο κ. Μπαγίς επισκέφτηκε επίσης το σύλλογο νεολαίας της μειονότητας, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Τουρκία δείχνει φροντίδα για τους μουσουλμάνους της Θράκης. «Είστε γέφυρα, ο πιο σημαντικός σύμμαχος και εταίρος, στην προσπάθεια η ισχυρή ελληνοτουρκική φιλία να γίνει ακόμα ισχυρότερη. Αν εσείς έχετε ηρεμία, τότε ακόμα πιο ήρεμες θα είναι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία».

Ο Τούρκος υπουργός κάλεσε τα μέλη της μειονότητας να επιδιώξουν να είναι ισότιμοι πολίτες της Ελλάδας, να μάθουν τη γλώσσα, τα έθιμα, χωρίς όμως να αφομοιωθούν, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην καταγωγή του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος γεννήθηκε στη Θράκη, προτρέποντας τα μέλη της μειονότητας να αξιοποιήσουν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση για να βοηθήσουν την περιοχή.

Ο κ. Μπαγίς επισκέφθηκε και το Εσκί Τζαμί ενώ αργότερα αναχώρησε για την Ξάνθη, όπου είχε επίσης συναντήσεις με φορείς της μουσουλμανικής μειονότητας.

Πηγή: protothema.gr