5 Μάρτιος 2017, 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2017, 17:34

Τερηδόνα στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

  • Τερηδόνα στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η τερηδόνα είναι μια μόλυνση, η οποία οφείλεται στο μικρόβιο που λέγεται Streptococcus Mutans. Το πιο πάνω μικρόβιο βρίσκεται στο στόμα του κάθε παιδιού και του κάθε ανθρώπου. Το μικρόβιο όμως τούτο για να επιβιώσει χρειάζεται ζάχαρη. Όταν λοιπόν βρίσκει ζάχαρη την καταναλώνει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός οξέος το οποίο επιδρά πάνω στα δόντια και τα καταστρέφει.

Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει ένα παιδί, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιάσει τερηδόνα.

Σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα αλλά και πόσες φορές την ημέρα καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Η δράση του καταστροφικού οξέος 20 λεπτά, άρα η συχνή κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει και το χρόνο έκθεσης των δοντιών στο συγκεκριμένο οξύ.

Τα συμπτώματα της τερηδόνας
Στην αρχή το παιδί δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Το οξύ θα αρχίσει να καταστρέφει το δόντι και στην αρχή θα δημιουργηθεί μια πολύ μικρή τρύπα, ίσα με το κεφάλι της καρφίτσας, πάνω στο δόντι. Η τρύπα αυτή αφορά την αδαμαντίνη, το σμάλτο, την εξωτερική σκληρή επιφάνεια των δοντιών. Με την πάροδο όμως του χρόνου η τρύπα μεγαλώνει και προχωρά σε βάθος με αποτέλεσμα να φθάνει στην οδοντίνη. Τότε παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα που είναι πόνος όταν το παιδί θα τρώει γλυκά ή κρύα φαγητά.

Επίσης μπορεί να πονά κάθε φορά που μασά. Αν δεν αντιμετωπιστεί η τερηδόνα σύντομα θα καταστρέψει όλο το δόντι και ο πόνος θα μεγαλώνει σε σημείο που πολλές φορές να μην μπορεί το παιδί να κοιμηθεί από τον πόνο. Αν και πάλι δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, τότε μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα, οπότε το παιδί μπορεί να παρουσιάσει φούσκωμα στην περιοχή, πυρετό και ρίγος.

Τρόποι πρόληψης της τερηδόνας 
Στο χέρι των γονιών είναι να καθοδηγήσουν και να εκπαιδεύσουν σωστά το παιδί τους για να ακολουθεί το σωστό τρόπος διατροφής και υγιεινής του στόματος. Ακολουθούν μερικές πρακτικές οδηγίες:

  1. Πρώτα από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα δόντια του παιδιού μπορούν να παρουσιάσουν τερηδόνα από την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται στο στόμα του.
  2. Να αποφεύγετε να δίνετε συνέχεια λιχουδιές και γλυκά στο παιδί. Προφανώς θα φάει το γλυκό του, αλλά με μέτρο και καλύτερα να το φάει αμέσως μετά το φαγητό και στη συνέχεια να βουρτσίσει τα δόντια του.
  3. Μη βάζετε ποτέ το βρέφος να κοιμηθεί έχοντας το μπιμπερό με το γάλα ή το χυμό στο στόμα του. Είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε.
  4. Μόλις το βρέφος εμφανίσει τα πρώτα του δόντια προσπαθήστε να σταματήσετε το νυκτερινό γεύμα.
  5. Προσπαθήστε να καθαρίζετε όσο το δυνατό καλύτερα το στόμα του παιδιού από πιθανά υπολείμματα τροφών.
  6. Μόλις το παιδί γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, κόψτε του το μπιμπερό και εκπαιδεύσετε το να πίνει υγρά από το ποτήρι.
  7. Μην τοποθετείτε ποτέ ζάχαρη ή μέλι στις πιπίλες ή στα σκληρά αντικείμενα που κρατά το βρέφος και βάζει στο στόμα του για να ανακουφίζεται από την οδοντοφυία.
  8. Μόλις το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να περιποιείται τα δόντια του από μόνο του προσπαθήστε να το εκπαιδεύσετε σωστά και να το υπενθυμίζετε να τα καθαρίζει τακτικά.
  9. Να επισκέπτεστε μαζί τον οδοντογιατρό σας τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Τι πειράζει αν χαλάσουν τα πρώτα δόντια του παιδιού;
Αυτή η θέση είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Πέρα από τον πόνο που προκαλεί η τερηδόνα, τα χαλασμένα δόντια μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη διατροφή του παιδιού με αποτέλεσμα ακόμα και στασιμότητα στην ανάπτυξη του βάρους σώματος του παιδιού σας. Το πρόωρο χάσιμο των δοντιών λόγω καταστροφής τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ομιλία και το πιο σημαντικό, θα χάσει το παιδί το λαμπερό χαμόγελό του. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χαλασμένα νεογιλά δόντια μπορούν να προκαλέσουν ορθοδοντικές ανωμαλίες στα μόνιμα δόντια του παιδιού.

Αδάμος Χατζηπαναγής, παιδίατρος
Πηγή: paidiatros.com