3 Μάρτιος 2017, 18:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάρτιος 2017, 08:55

ΟΠΣΕ: Προσβολή η ίδρυση Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

  • Τέλος Οκτωβρίου το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά»
    Ένα από τα κτήρια στο παλιό στρατόπεδο «Παύλου Μελά» όπου ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθούν δύο μουσεία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με μια επιστολή σε σκληρή γλώσσα με παραλήπτη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας «απάντησε» η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) στην ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου ότι στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» θα δημιουργηθεί Μουσείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων και Μουσείο για την Εθνική Αντίσταση.

Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζει ότι η Ομοσπονδία είναι το παλαιότερο δευτεροβάθμιο όργανο σωματειακής δράσης των «εν γένει Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών προσφύγων».

Το ζήτημα που θίγει, υπογραμμίζοντας ότι η «κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων», έχει να κάνει με τον προσδιορισμό του μουσείου ώστε να αφορά «μόνο τους κατοίκους μίας διοικητικής περιφέρειας της Μικράς Ασίας, και όχι όλους τους Μικρασιάτες».

«Αν η ελληνική πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει και φροντίσει να ιδρύσει ένα μουσείο του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολης (συμπεριλαμβανομένου εκείνου της Ανατολικής Θράκης) στην πρωτεύουσα του κράτους των Ελλήνων, η ίδρυση μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, με έκθεση προς ανάδειξη της ποντιακής Γενοκτονίας, είναι το περισσότερο προσβολή της ιστορίας τεράστιου ποσοστού Ελλήνων πολιτών που είναι απόγονοι προσφύγων, το λιγότερο επιβράβευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη δικαίωση του αγώνα του βουλευτή της κ. Τριανταφυλλίδη που “το πάλεψε” (sic) στη βουλευτική του έδρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΟΠΣΕ, καταλήγοντας, καλεί την κυβέρνηση να μην επαναλάβει παλαιότερα λάθη και να πράξει το ιστορικά αυτονόητο.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή.