10 Οκτώβριος 2013, 10:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:59

Δείτε πώς θα γλιτώσετε από τα τεκμήρια

  • Παράταση λίγων ημερών για κατάθεση των δηλώσεων χωρίς πρόστιμα

Δείτε πώς θα γλιτώσετε από τα τεκμήρια

Από το 2014, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, τα τεκμήρια τουλάχιστον για μισθωτούς και συνταξιούχους θα αποτελέσουν παρελθόν. Στο μεταξύ, όμως, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι αναμένεται ότι θα πιαστούν στην τσιμπίδα τους και φέτος. Έτσι, η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με την οποία εξηγείται πώς μπορεί κανείς επικαλούμενος ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών να γλιτώσει από τον βραχνά των τεκμηρίων, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Η φορολογική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον φορολογούμενο να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις:

- Για εισοδήματα που αποκτώνται ή για δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιούνται από την 1η-1-2010 και μετά, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων καλύπτεται ή περιορίζεται μεταξύ άλλων με «ανάλωση κεφαλαίου» προηγούμενων ετών, το οποίο αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από τον φόρο.

- Για τον προσδιορισμό του «κεφαλαίου» κάθε έτους αθροίζονται τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί, αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί.

- Τα έτη αυτά θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους.

- Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτων και εσόδων αφαιρούνται οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ., σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς, επίσης, κι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων. Το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των παραπάνω δαπανών είναι το «μη αναλωθέν κεφάλαιο», που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος.

Με τις ισχύουσες διατάξεις, δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την κάλυψη των τεκμηρίων με «ανάλωση κεφαλαίου». Συνεπώς, για την κάλυψη τεκμηρίων μπορεί να γίνει επίκληση «ανάλωσης κεφαλαίου» οσωνδήποτε προηγούμενων ετών (δηλαδή 5, 10, 20, 25 ή ακόμη και 30 ετών).

euro2day.gr

Πηγή: real.gr