10 Οκτώβριος 2013, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:44

Θρίλερ με την απαγωγή του πρωθυπουργού της Λιβύης

  • Θρίλερ με την απαγωγή του πρωθυπουργού της Λιβύης

Θρίλερ με την απαγωγή του πρωθυπουργού της Λιβύης

Ένοπλοι άνδρες -πιθανότατα πρώην αντάρτες- απήγαγαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης τον πρωθυπουργό της Λιβύης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του, ο Αλί Ζεϊντάν απήχθη από ξενοδοχείο της Τρίπολης όπου βρισκόταν και οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό. Έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Την είδηση μετέδωσαν αρχικά το Sky News Arabia με έδρα το Αμπου Ντάμπι και το Αλ Αραμπίγια με έδρα το Ντουμπάι και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του λίβυου πρωθυπουργού με δηλώσεις του στο CNN. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ένοπλοι συνόδευσαν τον πρωθυπουργό από το ξενοδοχείο Corinthian μέσα σε όχημα, το οποίο συνόδευαν και άλλα αυτοκίνητα.
 
Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι δεν ακούστηκαν πυρά κατά τη διάρκεια της απαγωγής και οι ένοπλοι δεν προσπάθησαν να προκαλέσουν πρόβλημα. Αν και αρχικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Ζεϊντάν στο Facebook γινόταν λόγος για "φήμες", υπήρξε νέα ανάρτηση που αναφέρει ότι " υποχρεώθηκαν από τους απαγωγής να αρνηθούν το συμβάν".
 
Η κυβέρνηση συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο και ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει την κατάσταση από κοινού με το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο (κοινοβούλιο) ενώ κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία. Το δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο τον λίβυο υπουργό Δικαιοσύνης Σάλαχ αλ-Μαργάνι, προέβαλε φωτογραφίες από βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοφρυωμένος, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο το οποίο πιθανόν δεν είχε προλάβει να κουμπώσει, περιβαλλόμενο από πολλούς άνδρες με πολιτικά που τον έσπρωχαν.
 
Δύο χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, η εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντίπαλες φυλετικές πολιτοφυλακές και ένοπλους ισλαμιστές που ελέγχουν μέρη της χώρας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε έναν βασικό ύποπτο, φερόμενο ως αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Αμπου Ανας αλ-Λίμπι σε επιδρομή που πραγματοποίησαν κομάντος στην Τρίπολη, η οποία εξόργισε τις ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους μια που κατηγορείται για την επίθεση το 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.
 
Την Τρίτη, ο λίβυος πρωθυπουργός είχε απευθύνει έκκληση στη Δύση να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση της χώρας του, λέγοντας ότι η Λιβύη χρησιμοποιείται ως βάση για την εξαγωγή όπλων στις γειτονικές της χώρες.
 
Reuters, BBC, ΑΜΠΕ

Πηγή: enet.gr