28 Φεβρουάριος 2017, 18:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2017, 17:57

Μήνες πολιτισμού και μνήμης στη Νέα Σμύρνη για τα 95 χρόνια από την Καταστροφή

  • Μήνες πολιτισμού και μνήμης στη Νέα Σμύρνη για τα 95 χρόνια από την Καταστροφή
    Διαδραστικές οθόνες στην υπηρεσία του κοινού που θα επισκεφθεί το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Εκθέσεις, διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και ξεναγήσεις… Με αφετηρία τη Νέα Σμύρνη ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου ταξιδεύει το κοινό 95 χρόνια πίσω, στο 1922 και την καταστροφή της Σμύρνης. Από τις 6 Μαρτίου έως και τις 24 Ιουνίου θα διαρκέσει το μεγάλο αφιέρωμα, με επίκεντρο το Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης και τον Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας».

«Η μνήμη πρέπει να παραμένει πάντοτε ζωηρή, ειδικά σε ειδικά σε περιόδους τόσο δύσκολες για την ελληνική κοινωνία, και δεδομένης της παγκόσμιας συγκυρίας», αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης Βαγγέλης Χατζατουριάν.

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου, σε συνδυασμό με εικόνες, ήχους και κείμενα φέρνουν το κοινό κοντά στην ιστορία της Σμύρνης. Η δε Νέα Σμύρνη του περασμένου αιώνα ξεδιπλώνεται με οδηγό χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες και ιστορίες. Επισκέψεις, περίπατοι και ξεναγήσεις στο μουσείο και την ίδια την πόλη έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την εμπειρία.


(Φωτ.: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης)

Το μουσικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει φέτος  σημαντικά ονόματα, όπως ο Πασχάλης Τόνιος, η Αρετή Κετιμέ, ο Κωστής Χρήστου, η Ερωφίλη, ο Στέφανος Δεκεριάν, η Ευδοκία Χατζηιωάννου που θα ερμηνεύσουν σμυρναίικα τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως οι Παντελίδης, Τούντας, Παπάζογλου, Περιστέρης, Δραγάτσης.

Στο πλαίσιο των προβολών που θα γίνουν σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, θα προβληθούν το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ aPolis της Κατερίνας Τζόβα, αλλά και παλαιότερες ταινίες, όπως το Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη, το 1922 του Νίκου Κούνδουρου, και το Τραγωδία του Αιγαίου που γυρίστηκε το 1961 από το Βασίλη Μάρο.

Επίσης, θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης (1900-1922), και το Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Επίσης, θα προβληθεί και το Μου λένε να μην σ’ αγαπώ, ένα φιλμ για την ιστορία και την εξέλιξη του σμυρναίικου τραγουδιού. 


(Φωτ.: Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης)

Το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Ξεχωρίζουν η Αγγέλα Παπάζογλου, ένας καθηλωτικός μονόλογος με την Άννα Βαγενά που αφηγείται η ίδια την ιστορία ως σύζυγος του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Ο λόγος της σπουδαίας Μικρασιάτισσας φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ, ενώ το ίδιο ισχύει και για την παράσταση Λωξάντρα, επίσης με  την Άννα Βαγενά.

Στο αφιέρωμα θα περιλαμβάνονται και τρεις εκθέσεις τεκμηρίων στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης: Από τις 6 έως τις 20 Μαρτίου για τη ζωή και το έργο του συνθέτη Σταύρου Παντελίδη του «Σμυρνιού», από τις 3 έως τις 24 Απριλίου για τον Γεώργιο Λαμπράκη στη χριστιανική Σμύρνη, και από τις 3 έως τις 22 Μαΐου για το όραμα της Ιωνίας.

  • Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης, και ΕΔΩ το πρόγραμμα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας».