25 Φεβρουάριος 2017, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2017, 21:14

Ξεκίνησε πρόγραμμα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου σε σχολεία της Ελλάδας

  • Ξεκίνησε πρόγραμμα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου σε σχολεία της Ελλάδας
    Σκίτσο του Χρήστου Γ. Δημάρχου από την έκδοση «Ο ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής»

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ξενοφών Παπασταμόπουλος και ο Ιωάννης Πούλιος, εκπαιδευτικός, υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΠΕ Σερρών παρουσίασαν, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, το πιλοτικό πρόγραμμα «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες, όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα-διαγωνισμό το οποίο συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το υπουργείο Εσωτερικών, και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco. Η υφυπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πίστη της πως το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια για την προστασία και μετάδοση στους νέους της ταυτότητας και των παραδόσεων μας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημοσίων και ιδιωτικών, και υλοποιείται με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό ·την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.


Ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 από την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ποντιακός Ελληνισμός»

Οι μαθητές καλούνται να ξεδιπλώσουν τη φαντασία τους και να διευρύνουν τη γνώση τους, έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν διήγημα, μυθιστόρημα, παραμύθι, μουσική σύνθεση, όλα στην ελληνική γλώσσα ή ποντιακή διάλεκτο, καθώς και εικαστικό έργο, ταινία μικρού μήκους και άλλες μορφές έκφρασης, οι οποίες στο τέλος θα αξιολογηθούν και κάποιες θα βραβευτούν.

Μεταξύ των στόχων είναι του χρόνου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο 100 σχολείων σε όλη την Ελλάδα τα οποία –με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας– πιλοτικά να διδάσκονται την ποντιακή διάλεκτο.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, καλούνται εντός του Φεβρουαρίου να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο pontosedu@gmail.com <mailto:pontosedu@gmail.com>. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2017 και η μεγάλη εκδήλωση βράβευσης θα γίνει το προσεχές φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.