27 Φεβρουάριος 2017, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2017, 13:15

Η πόλη του μέλλοντος θα είναι πλωτή

  • Η πόλη του μέλλοντος θα είναι πλωτή
    Πλωτή πολιτεία: Σχέδιο επί χάρτου ή ρεαλιστικό σενάριο; (φωτ.: youtube.com)

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια μελλοντική πλωτή πολιτεία, ίσως ήταν μια αποτελεσματική λύση στα προβλήματα του υπερπληθυσμού του πλανήτη και της εξάντλησης των φυσικών πόρων. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται μία ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση –από κοινού με μία άλλη ομάδα– στον πρόσφατο διαγωνισμό «Floating Cities», παρουσιάζοντας το όραμά της για μία πλωτή πόλη.

Η «Artisanopolis», όπως την ονόμασαν θα αποτελείται από γεωμετρικές βάσεις, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν και να αποσυνδεθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας.

Βάσει των σχεδίων, κάθε τμήμα θα μπορεί να μετακινηθεί εύκολα με ένα ρυμουλκό, είτε μέσα στα όρια της πόλης είτε μεταξύ πόλεων, ενώ γύρω από το όλο σύμπλεγμα, ένας κυκλικός κυματοθραύστης θα «φρενάρει» τα κύματα. Όσο για την ενέργεια, η βιώσιμη παραγωγή της θα βασίζεται σε βυθισμένες τουρμπίνες που θα εκμεταλλεύονται τη δύναμη των κυμάτων, καθώς και σε σειρά ηλιακών πάνελ.

Παράλληλα, υγροπονικά θερμοκήπια θα παράγουν φρέσκα τρόφιμα, ενώ μονάδες αφαλάτωσης θα δίνουν πόσιμο νερό.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Seasteading Institute, Randolph Hencken, φιλοδοξεί τα σχέδια αυτά να γίνουν πραγματικότητα μέχρι το 2020, έχοντας συμφωνήσει για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος με την κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ