25 Φεβρουάριος 2017, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2017, 15:04

Αρμένιοι διέκοψαν την παρουσίαση βιβλίου του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

  • Αρμένιοι διέκοψαν την παρουσίαση βιβλίου του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)
    Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ (Φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ / STR

Ένταση επικράτησε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ στην αίθουσα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, όταν μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, ζήτησαν το λόγο για να αντικρούσουν τις «ιστορικές ανακρίβειες» και «την προπαγάνδα», όπως τόνισαν, σε βάρος της Αρμενίας και της Ελλάδας.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις 1918-20, ο πρέσβης με τις «μονομερείς» τοποθετήσεις του εξόργισε τους Αρμένιους που παρευρίσκονταν, ενώ δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις των πανεπιστημιακών για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.

Σύμφωνα με την αρμενική κοινότητα ο πρέσβης αναφέρθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιγραμματικά, ενώ στο χάρτη που παρουσίαζε δεν υπήρχε πουθενά (!), λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου για το Ναγκόρνο Καρμαπάχ».

Ανάμεσα στα ερωτήματα που ετέθησαν στον πρέσβη και δεν απαντήθηκαν, ήταν και το ερώτημα για το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε, πριν από λίγες μέρες, το Αζερμπαϊτζάν για την ευρωβουλευτή της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή το γεγονός ότι επισκέφθηκε το Αρτσάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στους εκπροσώπους της αρμενικής νεολαίας ετέθη όριο δύο ερωτήσεων, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε για το υπόλοιπο κοινό.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ίδιο σκηνικό επικράτησε σε αντίστοιχη εκδήλωση της Αθήνας, όταν εκπρόσωποι των Αρμενίων που την παρακολουθούσαν άσκησαν δριμεία κριτική στον πρέσβη για «τον προπαγανδιστικό λόγο του» σε βάρος της Αρμενίας.