22 Φεβρουάριος 2017, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2017, 12:36

Κοτζιάς: Η Τουρκία έφτασε κοντά στην καταπάτηση των κόκκινων γραμμών

  • Κοτζιάς: Η Τουρκία έφτασε κοντά στην καταπάτηση των κόκκινων γραμμών
    Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε στις «Ιστορίες» και στον Αλέξη Παπαχελά (φωτ.: ΣΚΑΪ)

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, όπως ήταν φυσικό, κυριάρχησε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι βολές που πραγματοποίησε η τουρκική ακταιωρός την περασμένη Παρασκευή στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά του Φαρμακονησίου ήταν ένα βήμα «πολύ κοντά» στην καταπάτηση των κόκκινων γραμμών. Ακόμα, περιέγραψε την κίνηση ως «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και ότι η απάντησή μας δεν θα είναι μόνον αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε αρκετές φορές ως νευρική δύναμη, επιθυμούσε να κάνει επεισόδιο ανάλογο με αυτό του Φαρμακονησίου και στην Παναγιά, στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, λίγες ημέρες νωρίτερα. «Οι κινήσεις κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες εδράζονται στην πάγια αντίληψή της ότι το Αιγαίο είναι διάσπαρτο από γκρίζες ζώνες, τις οποίες και θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, οι Τούρκοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν τέτοιου είδους παιχνίδια, όπως αυτό στο Φαρμακονήσι. «Δηλαδή, το παιχνίδι που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά», εξήγησε.

Είπε δε ότι η Ελλάδα προστατεύει τους χώρους της με πολύ μεγαλύτερη προσοχή απ’ ό,τι στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, και ότι αποτελούν «εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τη ρητορική Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης απάντησε ότι επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη που την έχει καταδικάσει καθαρά, και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει το ΝΑΤΟ. «Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο βόρειο Αιγαίο ενοχλεί την Τουρκία διότι δεν θέλει να υπάρχει διεθνής παρατηρητής σε αυτά που θέλει να κάνει» πρόσθεσε εμφατικά.