21 Φεβρουάριος 2017, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2017, 17:49

Με λύρα, νταούλι και Αλέξη Παρχαρίδη ο χορός του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (βίντεο-φωτο)

  • Με λύρα, νταούλι και Αλέξη Παρχαρίδη ο χορός του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (βίντεο-φωτο)
    Συγκλονιστικές στιγμές χάρισε το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του ποντιακού συλλόγου στον κόσμο (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
  • Με λύρα, νταούλι και Αλέξη Παρχαρίδη ο χορός του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (βίντεο-φωτο)
    Στο ζεστό χειροκρότημα του κόσμου ο Αλέξης Παρχαρίδης απάντησε με σπουδαία ποντιακά τραγούδια αλλά και ανέκδοτα (φωτ.: Κώστας Τσενκελίδης)
  • Με λύρα, νταούλι και Αλέξη Παρχαρίδη ο χορός του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (βίντεο-φωτο)
    Ο Θεόφιλος Καστανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (φωτ. : Κώστας Τσενκελίδης)

Μια μεγάλη παρέα, γεμάτη ζωντάνια και με διάθεση να στηρίξει στην πράξη το έργο ενός από τους πλέον σημαντικούς ποντιακούς συλλόγους της Ελλάδας, του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» έγιναν οι περίπου 400 άνθρωποι που έδωσαν το παρών το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στον ετήσιο χορό του, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων «Άγγελος Δεληγιώργης» στην Καλλιθέα.

Ένας χορός που τέλειωσε το πρωί της Κυριακής με ένα μουχαπέτ’ για λίγους.

Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από πολύ νωρίς. Εξάλλου οι προσκλήσεις είχαν εξαντληθεί ήδη από τις πρώτες μέρες της προπώλησης, όχι μόνο λόγω των συντελεστών του καλλιτεχνικού προγράμματος αλλά και γιατί τα έσοδα προορίζονται για την ανανέωση των φορεσιών των χορευτικών συγκροτημάτων του ιστορικού συλλόγου.


(Φωτ.: Κ. Τσενκελίδης)

Την έναρξη της βραδιάς, χορηγός επικοινωνίας της οποίας ήταν το pontos-news.gr, έκανε ο πρόεδρος Θεόφιλος Καστανίδης που αφού καλωσόρισε τον κόσμο, παρουσίασε τους καλλιτέχνες Αλέξη Παρχαρίδη, Ηλία Αβραμίδη, Κωνσταντίνο Τσάτσο, Αλέξανδρο Μπουρμίστροφ, Παντελή Νικολαΐδη, Κυριάκο Τσάτσο, Γιάννη Μιχαηλίδη και Θεοδόσης Ευφραιμίδη που μας κράτησαν συντροφιά κυριολεκτικά μέχρι το πρωί!

Πρώτος ανέβηκε στο πάλκο ο λυράρης και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ηλίας Αβραμίδης που ζέστανε την ατμόσφαιρα με τη φωνή του, μέχρι να πάρει το μικρόφωνο ο Αλέξης Παρχαρίδης που επίσης καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Λίγο πριν ανέβει στο πάλκο, ο Αλέξης Παρχαρίδης δήλωσε στο pontos-news.gr ότι είχε πολύ καιρό να εμφανιστεί σε χορό του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και πως είναι χαρά να παίζει για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο.

Κι αν έπρεπε να τους αφιερώσει ένα τραγούδι; «Έναν ματσουκάτ’ κον μακρύν καϊτέν», μας είπε πως θα διάλεγε.

Διπάτ’, χερενίτσα, τρυγόνα, κότσαρι, τίκ' διπλό, ομάλ', τίκ' τρομαχτόν, λετσίνα και σέρρα ήταν μόνο μερικοί από τους παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν φίλοι και μέλη του Συλλόγου.

Η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε ακόμα περισσότερο όταν μετά τα μεσάνυχτα εμφανίστηκε το μεγάλο χορευτικό των Αργοναυτών-Κομνηνών.

Με επικεφαλής έναν από τους χοροδιδασκάλους του Συλλόγου, τον Κώστα Παυλίδη, αγόρια και κορίτσια του μεγάλου χορευτικού με υπεύθυνο τον χοροδιδάσκαλο Κώστα Σαββινίδη, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους χορεύοντας μεταξύ άλλων, τίκ’ διπλό, τίκ’ τρομαχτόν, τρυγόνα, χερενίτσα, κότσαρι, κερασουντέικο ομάλ', ατσαπάτ’, σέρρα και καλόν κορίτσ'.


(Φωτ.: Γ. Βορύλλα)

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης μιλώντας στο pontos-news.gr για τη βραδιά που όπως είπε «έχει μεγάλη ιστορία», εξέφρασε τη χαρά του για την υποστήριξη του κόσμου στο στόχο της ανανέωσης των παραδοσιακών φορεσιών του χορευτικού με πιστά αντίγραφα των αυθεντικών.

Το pontos-news.gr ανάμεσα στους εκατοντάδες προσκεκλημένους εντόπισε τους Γιώργο Κυριακόπουλο, αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Εξυπηρέτησης του Δημότη Καλλιθέας, Γεωργία Χαριτίδου, γεν. γραμματέα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Ιωάννη Ερμόπουλο μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Νίκο Ζουρνατζίδη, μελετητή ποντιακών χορών, Νίκο Ταμουρίδη στρατηγό, Ηλία Ατματσίδη, πρώην τερματοφύλακα και νυν στέλεχος του προπονητικού επιτελείου των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ, Γιάννη Ευφραιμίδη, καλλιτεχνικό υπεύθυνο του ΚΟΠΑ και αντιπροσωπεία από το Κεντρικό Λύκειο Ελληνίδων.


(Φωτ.: Γ. Βορύλλα)

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων μέλη της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, του Φάρου Ποντίων Πατρών, του ΚΟΠΑ, του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα», Πόντιοι από την Άνδρο και μέλη της Στέγης Πολιτισμού «Χορηλάτες» από τη Χαλκίδα.

Και του χρόνου!

Κείμενο: Πόπη Παπαγεωργίου.
Βίντεο, φωτογραφίες: Γεωργία Βορύλλα, Κώστας Τσενκελίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ18
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2017