19 Φεβρουάριος 2017, 09:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2017, 09:10

Η απόφαση του ΝΑΤΟ που θα ενοχλήσει τη Ρωσία

  • Η απόφαση του ΝΑΤΟ που θα ενοχλήσει τη Ρωσία
    Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Virginia Mayo)

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έγινε αποδεκτή η πρόταση των ΗΠΑ για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Μετά από την πραγματοποίηση χαμηλών πτήσεων ρωσικών μαχητικών πάνω από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αυξήθηκε η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, και κατόπιν ήρθε μια κρίσιμη πρόταση από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έθεσε και τις ανησυχίες της Τουρκίας. Η Άγκυρα ζήτησε τα πολεμικά πλοία που είναι στη Μαύρη Θάλασσα να αποφύγουν ενέργειες που θα αυξήσουν την ένταση με τη Ρωσία. Ζήτησε ακόμη η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη θάλασσα να είναι στο πνεύμα της συμφωνίας Montreux και να δημιουργηθεί ένα νέο στρατηγείο για τη δύναμη της Μαύρης Θάλασσας.

Η απόφαση για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας πάρθηκε κατόπιν αποδοχής των αιτημάτων της Τουρκίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στις Βρυξέλλες, θα εισέλθουν περισσότερα πλοία του ΝΑΤΟ στη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου.


NATO'dan Rusya'yı Kızdıracak Karar! Karadeniz... από haberler

Το κέντρο ελέγχου εντολών θα βρίσκεται στη βάση  Marcom που βρίσκεται στην Αγγλία. Για να αποφευχθεί μια πιθανή ένταση με τη Ρωσία θα αναφέρονται στην Τουρκία όλες οι κινήσεις των πλοίων. Η υλοποίηση της απόφασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ που θα διοργανωθεί το Μάιο.

  • Πηγή: haberler.com.
    Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.