17 Φεβρουάριος 2017, 19:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2017, 18:29

Ένταση σε σχολείο του Ωραιοκάστρου για τα προσφυγόπουλα (φωτο, βίντεο)

  • Ένταση σε σχολείο του Ωραιοκάστρου για τα προσφυγόπουλα (φωτο, βίντεο)
    Ομάδα 15 ατόμων έβαλαν και λουκέτο στο σχολείο, δεν κατάφεραν όμως να εμποδίσουν τα παιδιά να μπουν στις σχολικές αίθουσες (φωτ.: stokokkino.gr)
  • Ένταση σε σχολείο του Ωραιοκάστρου για τα προσφυγόπουλα (φωτο, βίντεο)
    Τα μέλη της Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου αλυσοδέθηκαν στην είσοδο του σχολείου, φώναξαν συνθήματα και κρέμασαν πανό (φωτ.: stokokkino.gr)
  • Ένταση σε σχολείο του Ωραιοκάστρου για τα προσφυγόπουλα (φωτο, βίντεο)
    Στον αντίποδα, η υποδοχή που επιφύλαξαν στα προσφυγόπουλα, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου ήταν θερμή (φωτ.: stokokkino.gr)

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το 1ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου, όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν μάθημα εννέα προσφυγόπουλα. Λίγη ώρα πριν φτάσουν στο σχολικό συγκρότημα τα παιδιά που διαμένουν στην δομή φιλοξενίας Δερβενίου-Αλεξίλ, περίπου 15 άτομα, επιχείρησαν να αλυσοδεθούν μπροστά από την αυλόπορτα του σχολείου και να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, η οποία τελικά έγινε ανεμπόδιστα, παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ. Τα μέλη της αυτοπροσδιοριζόμενης ως Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου παρέμειναν στο σημείο και μετά την είσοδο των παιδιών των προσφύγων. 

Οι μαθητές  του σχολείου πάντως  υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα με τραγούδια και βίντεο.

Παρόντες στην έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων) ήταν ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Για «μεμονωμένη αντίδραση» έκανε λόγο ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας. «Δεν γνωρίζω αν αυτά τα άτομα ήταν γονείς ή κάτοικοι, αλλά πρόκειται για μεμονωμένη αντίδραση», είπε.

«Το πρόγραμμα προχωράει κανονικά, τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες, έγινε μία ωραία γιορτή, δώσανε στα παιδιά δώρα. Κάθε μέρα ανοίγει ένα ή και περισσότερα σχολεία. Μέχρι το τέλος του μήνα το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί και όλα τα παιδιά των προσφύγων θα έχουν ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι μία νίκη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε φασιστικές και ακραίες αντιλήψεις», δήλωσε ο Γιάννης Παντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.