17 Φεβρουάριος 2017, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2017, 17:15

Μήπως οι Ρώσοι εν γνώσει τους βομβάρδισαν τους Τούρκους στην αλ Μπαμπ;

  • Μήπως οι Ρώσοι εν γνώσει τους βομβάρδισαν τους Τούρκους στην αλ Μπαμπ;
    (Φωτ.: Conflictnews / Charles Lister)

Μετά το άνοιγμα της Ρωσίας στους Κούρδους της Συρίας και το PYD, που απομακρύνει την Άγκυρα από τη Μόσχα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον αεροπορικό βομβαρδισμό Τούρκων στρατιωτών από ρωσικό μαχητικό πριν από λίγες μέρες.

Όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, το τουρκικό ΓΕΕΘΑ το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου, το πρωί της οποίας είχε γίνει ο βομβαρδισμός, είχε ανακοινώσει ότι το κτήριο που φιλοξενούσε το τμήμα του τουρκικού στρατού, χτυπήθηκε «κατά τύχη» από ρωσικό μαχητικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί και να τραυματιστούν άλλοι έντεκα.

Η Τουρκία είχε δώσει τις συντεταγμένες
Όταν όμως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά ήταν αυτή που έδωσε τις σχετικές συντεταγμένες, στις 10 Φεβρουαρίου το τουρκικό ΓΕΕΘΑ αναγκάστηκε να κάνει νέα ανακοίνωση, με την οποία τόνιζε ότι το τουρκικό τμήμα ήταν στο συγκεκριμένο κτήριο επί δεκαήμερο και πως οι συντεταγμένες ξαναδόθηκαν στις 23:11 στην αεροπορική βάση του Χμεΐμν, στη Λατάκεια, ακριβώς το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή στις 8 Φεβρουαρίου. 


(Φωτ.: EPA)

Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, μάλιστα, μαγνητοφώνησε τη αναφορά της συντεταγμένης, λέγοντας μάλιστα ότι έγινε και προειδοποίηση, αφού την ίδια μέρα από περιοχή ελεγχόμενη από ρωσικές δυνάμεις και δυνάμεις του Άσαντ, είχε εκτοξευθεί ρουκέτα εναντίον των τουρκικών τμημάτων στην ίδια περιοχή. Αυτή η μαγνητοφωνημένη αναφορά εστάλη στη Μόσχα. Πάντα σύμφωνα με τη Hürriyet, μετά από την εξέλιξη αυτή, τα τουρκικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά μαχητικά που πετούσαν στην αλ Μπαμπ και τα ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βάση Χμεΐμν.

Οι Τούρκοι επιτελείς στέκονται στο ενδεχόμενο οι Ρώσοι να παραπλανήθηκαν από επιτελείς του στρατού της Συρίας και να βομβάρδισαν τα τουρκικά τμήματα κατά λάθος.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα προβληματίζει σοβαρά την Άγκυρα και ίσως χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη στροφή και πάλι προς την Ουάσιγκτον, αν και εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ δώσει στην Τουρκία κάτι από αυτά που απαιτεί για το Κουρδικό.