17 Φεβρουάριος 2017, 16:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2017, 16:10

Εγκρίθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ

  • Εγκρίθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ
    (Φωτ.: EPA / Nils Meilvang)

Την επίσημη βούλα στον κανονισμό που είχε συμφωνηθεί ανεπίσημα με το Συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου έδωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με 469 ψήφους υπέρ, 120 κατά και 42 αποχές ενέκρινε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος κανονισμός θα τροποποιεί τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Οι πολίτες της Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα ελέγχονται με τη χρήση βάσεων δεδομένων, όπως είναι αυτές για τα απολεσθέντα και κλαπέντα έγγραφα, και το σύστημα πληροφοριών του Σένγκεν. Την ευθύνη των συστηματικών ελέγχων, σε όλα τα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία σύνορα, θα την αναλάβουν τα κράτη-μέλη.

Σε περιπτώσεις που οι έλεγχοι προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στη διέλευση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, τότε δίνεται η δυνατότητα μόνο για στοχευμένους ελέγχους, δηλαδή μόνο για τη διαπίστωση της εγκυρότητας του ταξιδιωτικού εγγράφου και την εξακρίβωση της ταυτότητας του ταξιδιώτη.

Ο νέος κανονισμός παρουσιάστηκε ως μέτρο αντιμετώπισης των τρομοκρατικών απειλών στην Ευρώπη, και ως μέσο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «ξένων μαχητών» που εγκαταλείπουν την Ευρωπαϊκής Ένωση για να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Από την εφαρμογή του νέου κανονισμού εξαιρούνται η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία.