17 Φεβρουάριος 2017, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2017, 15:04

Η σκωληκοειδίτιδα θεραπεύεται πια και με αντιβιοτικά

  • Η σκωληκοειδίτιδα θεραπεύεται πια και με αντιβιοτικά
    (Φωτ.: Flickr / eceveryshop)

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα, συχνό φαινόμενο στα παιδιά, μπορεί πια να θεραπευτεί αποτελεσματικά με τη χρήση αντιβιοτικών χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, φανερώνει δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική μελέτη επιβεβαιώνουν ότι η λύση αυτή είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες.

Τα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα στο 97% των περιστατικών, όμως το πρόβλημα επανεμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 14% των παιδιών, με συνέπεια να καθίσταται αναπόφευκτο το χειρουργείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής χειρουργικής Νάιτζελ Χολ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μελέτησαν συνολικά 413 παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Όπως διευκρινίζει, η συγκεκριμένη λύση δεν ισχύει για όλα τα παιδιά, αλλά μόνο για εκείνα που η σκωληκοειδίτιδά τους δεν έχει οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

«Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι από τις συχνότερες επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Όμως είναι μια επεμβατική και ακριβή διαδικασία, για να μην αναφέρουμε πόσο πολύ αγχωτική είναι για το παιδί και για την οικογένειά του. Η μελέτη μάς δείχνει ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική μέθοδο, καθώς η θεραπεία αυτή είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική για τα παιδιά όπως για τους ενηλίκους. Η λύση αυτή πρέπει πλέον να εξετασθεί ευρύτερα», δήλωσε ο Ν. Χολ.

Ένας στους δεκατρείς ανθρώπους θα πάθει οξεία σκωληκοειδίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Ήδη οι Βρετανοί γιατροί έχουν ξεκινήσει νέες δοκιμές με παιδιά που έχουν οξεία σκωληκοειδίτιδα και τα οποία επιλέγονται τυχαία για να κάνουν είτε επέμβαση είτε θεραπεία με αντιβιοτικά, έτσι ώστε οι δύο μέθοδοι να συγκριθούν απευθείας. Το ζητούμενο είναι να μπορεί στο μέλλον ο γιατρός να αποφασίζει σε ποιες περιπτώσεις είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθούν μόνο αντιβιοτικά.