17 Φεβρουάριος 2017, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2017, 14:06

Τουρκοκυπριακά παιχνίδια καθυστερήσεων στο Κυπριακό

  • Τουρκοκυπριακά παιχνίδια καθυστερήσεων στο Κυπριακό
    (Φωτ.: EPA / Salvatore di Nolfi)

Με αφορμή την απόφαση της κυπριακής Βουλής να υπερψηφίσει τροπολογία του ακροδεξιού ΕΛΑΜ για την επίσημη μνημόνευση στα σχολεία της Κύπρου της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 (δηλαδή, το 95,7% του «ναι» στην ένωση με την Ελλάδα), ο Μουσταφά Ακιντζί βρόντηξε την πόρτα και αποχώρησε από τη χθεσινή συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στο προπαρασκευαστικό ραντεβού, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό το Μάρτιο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φέρεται να… άφησε στα κρύα του λουτρού τον Κύπριο πρόεδρο.

«Ήταν εμφανές ότι είχε την πρόθεση να αποχωρήσει», ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε ζητήσει να μην υπάρχουν στο χώρο φωτογράφοι και κάμερες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα είναι παρών στη συνάντηση της Πέμπτης, και τόνισε ότι η συνέχιση των συνομιλιών εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Πάντως, κυβερνητική πηγή από την Αθήνα που μίλησε στο Έθνος ανέφερε ότι, όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διάσκεψη του Μαρτίου, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξαναγίνει εάν πρόκειται να γίνει μόνο απλή καταγραφή απόψεων.

Για το άδοξο τέλος της χθεσινής συνάντησης η κάθε μία πλευρά κατηγορεί την άλλη σχετικά με το «ποιος αποχώρησε πρώτος». Πάντως οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι οι Τουρκοκύπριοι… παίζουν καθυστερήσεις, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα μεγάλη εξέλιξη στο Κυπριακό πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία τον Απρίλιο, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι η όποια συμφωνία θα μετατεθεί μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπριο, το 2018.